Економија

Катарски министар: Захтеви Европе о ограничењу цене гаса су лицемерни

У разговору за "Блумберг", Сад ел Каби је рекао да је мешање у тржиште у супротности са правилима конкуренције која је Европа раније примењивала на произвођаче
Катарски министар: Захтеви Европе о ограничењу цене гаса су лицемерниwww.globallookpress.com © Xinhua/Liu Xiang

Захтеви Европљана да се ограниче цене природног гаса су лицемерне, поручио је катарски министар енергетике Сад ел Каби.

У разговору за "Блумберг", Ел Каби је рекао да је мешање у тржиште у супротности са правилима конкуренције која је Европа раније примењивала на произвођаче.

"Слободно тржиште је увек најбоље решење", рекао је катарски министар енергетике и уједно извршни директор "Катар енерџија", највеће светске компаније за производњу течног природног гаса.

Ограничење цене гаса, такође, смањује подстицаје за улагање у производњу гаса и неке купце може лишити снабдевања, изјавио је Ел Каби и додао да супарнички увозници могу привући гас који би иначе отишао у Европу - нудећи само један цент више.

"Очекује се да ће потешкоће са снабдевањем у Европи потрајати најмање до 2025. године уколико зиме буду оштре, а токови руских гасовода се не врате на нормалне нивое", упозорио је Ел Каби.

Након што је Европска комисија у марту затворила антимонополску истрагу о уговорима Катара о снабдевању течним природним гасом европских компанија, европски лидери су безуспешно покушали да обезбеде већу количину гаса из Катара.

Услед руско-украјинског сукоба, Катар се обавезао да ће се уздржати од преусмеравања токова снабдевања, иако јој је уговором то дозвољено. Међутим, катарски министар тврди да је реч о привременој одлуци.

"Ништа није трајно и ми имамо право да радимо шта желимо са нашим количинама гаса. То је било обећање које смо дали на одређено време. Када буде било прикладно да преусмеримо токове снабдевања, ми ћемо то и учинити", упозорава Ел Каби.

Иначе, лидери ЕУ већ месецима не могу да договоре ограничење цене гаса, а на недавно одржаном самиту у Бриселу од Европске комисије затражили су да осмисли "привремени динамички коридор цена за трансакције природног гаса како би се одмах ограничили периоди ​​превисоких цена гаса", за који није сигурно како ће тачно изгледати.

"Постоји снажна и једногласна одлучност да делујемо заједно, као Европљани, како бисмо постигли три циља: снижавање цена, обезбеђивање снабдевања и наставак рада на смањењу потражње", поручио је тада председник Европског савета Шарл Мишел.

image