Економија

Деиндустријализација Европе: Зашто је потражња за гасом све слабија

Индустријска потражња за гасом је нижа од нивоа из прошле године, када је Европска унија покушавала да уштеди гас уочи зиме
Деиндустријализација Европе: Зашто је потражња за гасом све слабијаGetty © Sascha Schuermann

Индустријска потражња за гасом је због успоравања привреде у паду у највећим европским земљама, и то упркос нижим ценама гаса.

Према подацима које је објавио "Блумберг", потражња за овим горивом у Немачкој, Италији, Холандији, Француској, Шпанији и Великој Британији пала је за 9,7 одсто у мају у односу на мај 2022. То значи да је потрошња још нижа од нивоа из прошле године, када је Европска унија покушавала да уштеди гас уочи зиме.

Иако је то најмањи пад у било ком месецу ове године, он указује да се европске индустрије боре да се опораве од енергетске кризе која је уследила након почетка сукоба у Украјини. Индустријска активност у еврозони се смањује, а постоји бојазан да би пад потражње могао бити дугорочан.

Анализе су показале да постоје и специфични фактори који утичу на потражњу из неких од најдинамичнијих сектора у Европи. Што се тиче хемикалија, пад цена амонијака подстакао је наставак увоза из САД и Тринидада и Тобага, док је потражња за гасом у рафинеријама смањена због сезонског одржавања постројења у мају.

Пад потражње индустријског гаса прошлог месеца био је посебно акутан у Немачкој погођеној рецесијом, са падом од 15 одсто.

Ни пад цена гаса не успева да оживи европску индустријску активност, а потражња за индустријским гасом у водећим европским економијама је најнижа у последње, најмање, четири године.

Допринос слици о деиндустријализацији Европе дају и подаци о немачкој хемијској производњи, која не само да је пала испод нивоа из 2020. године пандемије када се радило минимално, већ је потонула и испод нивоа из последње финансијске кризе из 2008. године.

И холандска индустријска производња је у кризи и бележи међугодишњи пад од 12,1 одсто у у мају. То су, такође, слабији резултати и од Ковида и од економске кризе из 2009. године. У Холандији је чак 75 одсто производних сектора пријавило пад.

Кључни потрошачи — од хемијских компанија до произвођача челика — нису били вољни да поврате потражњу након што их је рекордан раст цена енергије прошле године натерао да обуздају производњу. То је допринело паду референтних европских цена гаса од 60 одсто ове године.

Земље ЕУ испуниле су своје добровољне циљеве да смање потрошњу гаса за 15 одсто у периоду од августа 2022. до марта ове године, али је то делимично било због благе зиме и виших цена које су смањиле потражњу.

Блок настоји да драстично смањи своје ослањање на руска фосилна горива, али статистика показује да је проблем заправо много дубљи и да европска привреда посустаје под теретом економске и енергетске кризе.

image