Економија

Зимска рецесија куца на врата: Економија Европе у слободном паду

Очекује се да ће инфлација дуго остати висока
Зимска рецесија куца на врата: Економија Европе у слободном падуNone © Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Европска комисија очекује да ће се Европска унија и еврозона  финансијски "скупити" у последњем кварталу ове године и првом кварталу 2023. године - што представља техничку рецесију, пре него што се врате на позитиван раст следећег пролећа.

Прогнозе раста за 2023. смањене су на 0,3 одсто и у ЕУ и у еврозони, што је смањење од преко један процентни поен у односу на претходне процене у јулу. Смањење рејтинга је углавном последица руске војне операције у Украјини и санкција које је ЕУ увекла Москви и тако погорша енергетску кризу и подстаклао инфлацију, као и пооштравања финансијских услова и нарушавања пословног поверења.

"Високе цене енергената и дивља инфлација сада узимају свој данак и суочавамо се са веома изазовним периодом и социјално и економски", рекао је европски комесар за економију Паоло Ђентилони.

Очекује се да ће три земље доживети негативан раст 2023. године: Немачка за 0,6 одсто, Летонија за 0,3 одсто и Шведска за 0,6 одсто, преноси "Политико".

Очекује се да ће само четири земље порасти изнад једног процента — Ирска, Малта, Румунија и Бугарска, док ће остале имати један проценат или мање.

У међувремену, очекивања БДП-а за ову годину повећана су на 3,2 процента у еврозони и 3,3 процента за ЕУ ​​у целини, у односу на 2,6 и 2,7 раније, углавном због снажног учинка у сектору услуга, пошто су потрошачи пожурили да потроше оно што су уштедели током пандемије.

Извршна власт ЕУ дала је и своју прву прогнозу за 2024. према којој ће у еврозони раст бити до 1,5 одсто, односно 1,6 одсто у читавој ЕУ. Комисија такође очекује да ће инфлација остати виша у дужем периоду него што се мислило, на 8,5 одсто у еврозони ове године и 6,1 одсто следеће године, изнад раније прогнозираних 7,6 и 4 одсто.

Слично томе, сада се очекује да ће цене у ЕУ порасти за 9,3 одсто на годишњем нивоу и остати на високом нивоу од 7 одсто у 2023. – у односу на 8,3 одсто и 4,6 одсто раније.

Раст запослености ће се такође зауставити 2023. године, преокренувши тако тренд који је довео запосленост у Унији на рекордне нивое након пандемије. Незапосленост ће порасти на 7,2 одсто у еврозони и 6,5 одсто у ЕУ 2023. године.

image