Економија

Свака четврта кованица евра лажна: Странци путарину плаћали фалсификованим новцем

У јуну је обављена експертиза 100 комада кованица евра апоена од 50 центи, 1 и 2 евра, а утврђено је да је готово сваки четврти метални новчић био лажан
Свака четврта кованица евра лажна: Странци путарину плаћали фалсификованим новцемNone © Moon Safari - stock.adobe.com

Током лета је, због годишњих одмора, и већег броја људи који одлазе у иностранство, али и странаца који долазе у Србију обично повећан проток фалсификованог новца. Грађани су обазривији када су у питању папирне новчанице, али је контрола Народне банке Србије показала да велики ризик постоји и када је у питању метални новац. У НБС кажу за РТ Балкан да је у јуну обављена експертиза и да су проверавали исправност 100 комада кованица евра апоена од 50 центи, 1 и 2 евра и да је утврђено да је готово сваки четврти метални новчић био лажан! Евро кованице примљене су приликом наплате путарине за возила са страним таблицама на наплатним местима Дирекције за путеве Србије.

"Од 100 кованица које су обухваћене експертизом, утврђено је да су 23 комада фалсификати. Од тога 22 комада апоена од 2 евра и 1 комад апоена од 1 евра. Ради се о високом уделу фалсификата у сумњивим кованицама евра које је НБС примила на експертизу, односно достављене кованице су биле сумњиве банци која их је примила од Дирекције за путеве Србије и затим их доставила нама", кажу у НБС за РТ Балкан.

У централној банци напомињу да је фалсификовање исплативо све док су трошкови израде фалсификованих евро кованица нижи од њихове номиналне вредности. Додају да је пуштање у оптицај лажних кованица евра за фалсификаторе лакше у односу на новчанице, јер онај ко прима кованице мало или нимало води рачуна о томе да ли су те кованице оригиналне.

"Када су у питању новчанице пажња онога који их прима је на већем нивоу што је и логично имајући у виду већу вредност, што је нарочито изражено код апоена велике номиналне вредности од 500, 200 и 100 евра. Кованице евра се фалсификују и растурају у земљама Европске уније па, у мањој мери, и у земљама ван ЕУ. Најчешће се фалсификују апоени 2 евра, 1 евро и 50 центи", наводе у централној банци.

Напомињу да се фалсификују и остали апоени, али због мале вредности у много мањој количини. Коришћење евро кованица у Србији је иначе изузетно ретко и најчешће се појављују тако што их држављани Србије добију као кусур на путовањима у иностранству. Банке и овлашћени мењачи могу их откупљивати, али у НБС кажу да то чине веома ретко и уз велику провизију која трансакцију чини тешко исплативом. 

МУП до сада није открио постојање илегалне ковнице евро кованица у Србији због чега је врло вероватно да се фалсификати евро кованица израђују у иностранству и користе за плаћање путарине у нашој земљи.

У НБС објашњавају да је, с обзиром на велики број возила током туристичке сезоне и веома велики број појавних облика кованица евра запосленима на наплатним местима веома тешко да уоче сумњиве примерке евро кованица. Свака земља Економске и монетарне уније сама одређује изглед националне стране кованице док је заједничка страна иста, постоје, а постоје и пригодне кованице евра.

Народна банка Србије је претходну експертизу две кованице апоена од два евра извршила још пре десетак година, али кажу да очекују да ће експертиза кованица евра бити чешћа због тога што су иностране банке којима су кованице продаване, пријављивале велики број фалсификованих евро кованица. На овај начин фалсификати евро кованица биће откривани у земљи, а земље ЕМУ биће обавештаване путем сарадње са Генералним директоратом за економска и финансијска питања Европске комисије.

У Србији откривено највише фалсификованих динара

У првом полугодишту у Србији је откривено 1.417 комада фалсификованих новчаница, а међу њима су најзаступљенији динарски фалсификати, којих је било 785, следи евро чијих фалсификата је пронађен 401 комад, а на трећем месту су амерички долари са 229 откривених комада, објавила је Народна банка Србије (НБС).

Од укупно 12,61 милион динара, колика је укупна номинална динарска противвредност фалсификата свих валута, доминантан је удео евра који је износио 8,87 милиона или 70,37 одсто.

На другом месту су амерички долари у износу од 2,41 милион, док је вредност фалсификованих динара износила 1,3 милиона.

Када је о динарима реч, највише су се фалсификовале новчанице у апоенима од 2.000 динара, које су чиниле 62,42 одсто укупних фалсификата, затим од 1.000, 18,34 одсто и од 500 динара, 9,94 одсто. Посматрано последњих десет година, та три апоена су увек најзаступљенија међу откривеним фалсификованим новчаницама динара. 

"Ако се упореде откривене фалсификоване новчанице готовог новца с готовим новцем у оптицају, види се да је на милион комада оригиналних новчаница у оптицају откривено 1,40 комада фалсификованих новчаница готовог новца, односно на милијарду динара у оптицају откривено је 3.276,07 динара фалсификованог новца", наводе из НБС.

Новчанице од 50 и 200 евра

У првом полугодишту 2023. године, у поступку експертизе новчаница примљених
под сумњом да су фалсификоване откривена су 632 комада фалсификованих новчаница
ефективног страног новца. Међу еврима је било највише фалсификованих новчаница од 200 и 50 евра.

У поређењу са претходним годинама опада број фалсификованих новчаница од 50 и 100 евра које су откривене, а расте број оних чија је вредност 200 евра.

У посматраном периоду, осим динара, евра и долара, откривена су још два комада фалсификованих новчаница, и то апоен од 100 швајцарских франака и апоен од 20 британских фунти.

Из НБС наводе да кованице динара, због своје мале вредности, нису интересантне фалсификаторима, тако да годинама уназад није забележен случај да су банке или Министарство унутрашњих послова поднели НБС захтев за експертизу кованица динара.

image