Економија

Народна банка: Бруто девизне резерве на највишем нивоу у последњих више од 20 година

На овом нивоу девизних резерви обезбеђује се покривеност 5,7 месеци увоза робе и услуга, што је скоро двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама
Народна банка: Бруто девизне резерве на највишем нивоу у последњих више од 20 годинаGetty © Jim Dyson

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају априла 2023. износиле су 21.556,8 милиона евра, што је највиши ниво бруто девизних резерви крајем месеца од када се прате подаци на овај начин (од 2000. године). У току априла бруто девизне резерве повећане су за 176,2 милиона евра, саопштено је из Кабинета гувернера НБС.

На овом нивоу девизних резерви обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 176 одсто и 5,7 месеци увоза робе и услуга, што је скоро двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (бруто девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, обавеза према Међународном монетарном фонду по основу аранжмана и другим основима) такође су забележиле највиши ниво крајем месеца и на крају априла износиле су 17.641,2 милиона евра. У односу на крај марта биле су више за 351,7 милиона евра.

Повећање бруто девизних резерви у априлу првенствено је резултат интервенција НБС на домаћем девизном тржишту куповином девиза (прилив 510,0 милиона евра).

Из НБС наводе да су остварени приливи и по основу донација, управљања девизним резервама као и по другим основима у укупном износу од 129,1 милион евра. Наведени приливи били су довољни да надоместе одливе из девизних резерви који су реализовани пре свега по основу повлачења девизне обавезне резерве банака у нешто већем нето износу од 200 милиона евра, што је карактеристично за почетак тромесечја (насупрот великом издвајању девизне обавезне резерве крајем тромесечја, што је био случај и у марту).

Одливи су остварени и по основу нето раздужења државе на име девизних кредита у износу од 155,2 милиона евра, затим по основу доспелих девизних државних хартија од вредности у износу од 40,0 милиона евра, као и осталих плаћања за потребе државе (укупно 22,2 милиона евра).

Тржишни ефекти (међувалутне промене, промене цене злата и хартија од вредности) били су негативни у нето износу од 45,5 милиона евра, претежно као резултат слабљења долара у односу на евро за један посто на међународном тржишту. Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у априлу износио је 630,6 милиона евра и био је за 101,6 милиона евра мањи него у претходном месецу. У прва четири месеца ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 2.610,0 милиона евра.

У априлу, као и од почетка године, вредност динара према евру готово је непромењена. 

Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у априлу купила 600 милиона евра, док је од почетка године нето купила више од милијарду евра - 1.065 милиона евра, ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру, ублажавајући на тај начин изражене притиске ка јачању динара према евру, додаје се у саопштењу.

image