Економија

Испоруке руског течног гаса на рекордном нивоу упркос покушајима Запада да се "осамостали"

Француска, Кина и Јапан били су главни купци руског ЛНГ у октобру
Испоруке руског течног гаса на рекордном нивоу упркос покушајима Запада да се "осамостали"www.globallookpress.com © Darryl Dyck/Keystone Press Agency

Испоруке руског течног природног гаса (ЛНГ) порасле су у октобру на рекордан ниво иако Запад покушава да смањи своју зависност од главног снабдевача уочи зиме.

Извоз ЛНГ-а из Русије порастао је за 1,1 одсто на годишњем нивоу у октобру на највиши ниво од марта, показали су подаци о рутама бродова које "Блумберг" прати од 2016. године.

То је, како се указује, у оштрој супротности са падом испорука гаса Европи после захлађења односа Брисела и Москве након почетка специјалне војне операције и западних санкција Русији.

Док је скоро половина течног гаса који се превози бродовима још увек у транзиту те није до краја извесно где ће завршити, највећи увозници су Француска, Кина и Јапан, показују подаци.

Тренутно не постоје директне санкције за руски ЛНГ, али раст извоза показује да и даље постоји велика потражња за горивом у припреми за зиму, када се очекује да ће хладно време повећати потрошњу и смањити глобалну понуду.

Нека комунална предузећа и владе покушавају да зауставе додатне куповине или потпуно обуставе испоруке из Русије. Велика Британија није увозила супер-охлађено гориво из Русије од почетка специјалне војне операције у фебруару, а формално ће га забранити од јануара.

У међувремену, купци у Кини повећали су куповину руског ЛНГ-а како би искористили попуст на спот тржишту, тврде трговци.

image