Економија

Минхенски институт: Отпуштања у немачкој индустрији у другој половини године

Посебно су погођени хемијска индустрија и металуршки сектор, док су тенденције за смањењем броја радника приметне и у трговини
Минхенски институт: Отпуштања у немачкој индустрији у другој половини годинеwww.globallookpress.com © Joachim E. Röttgers

Слабљење привреде прети немачком тржишту рада у другој половини године: барометар запослености минхенског института ИФО пао је у јулу на најнижу вредност у последње две и по године – на 97,1 поен. Овако низак ниво забележен је претходно у фебруару 2021, када је криза изазвана пандемијом корона вируса драстично утицала на економске прилике.

"У индустрији све више људи размишља о отпуштањима, посебно у хемијској индустрији и металуршком сектору", наводи институт ИФО и додаје да и у трговинском сектору продавци теже да смање обим запослених.

Рецесија у грађевинарству, која је изазвана растом камата на кредите, али и материјалних трошкова, још није имала већи утицај на број запослених, односно постојала је само блага тенденција отпуштања радника.

Иако само поједини сектори отпуштају, скоро све индустрије опрезније приступају примању нових људи у радни однос. Само туризам и ИТ сектор повећавају број запослених, рекао је шеф истраживања ИФО института Клаус Волрабе.

Такође, немачка привреда је највероватније изашла из рецесије на крају другог квартала с минималним растом. Према проценама економиста, бруто домаћи производ је од априла до јуна порастао за 0,1 одсто у односу на први квартал. Пре тога БДП се смањивао у два узастопна квартала.

Међутим, изгледи за другу половину године нису нарочито добри. Међународни монетарни фонд је недавно снизио прогнозу економског развоја у Немачкој.

И Немачки институт за економска истраживања (ДИВ) такође процењује да ће економски успон бити у паду у летњим месецима.

"Немачку економију успоравају мање динамична глобална економија, тежи услови финансирања због повећања каматних стопа Европске централне банке и инфлација која занемарљиво опада", поручили су из института.

Институт констатује да немачка индустрија дефинитивно слаби. Упркос ублажавању проблема са снабдевањем, производња се опоравља спорије него што се очекивало, а све је мање и нових поруџбина.

image