Економија

Европска централна банка удвостручила каматне стопе

Каматне стопе су повећане најбржим темпом од када евро постоји
Европска централна банка удвостручила каматне стопеwww.globallookpress.com © Arne Dedert

Европска централна банка удвостручила је своје каматне стопе са циљем да сузбије рекордну инфлацију. Стопа депозита је повећана на 1,5 одсто са 0,75 одсто, како су прогнозирали економисти.

ЕЦБ је сваку од три кључне каматне стопе повећала за три четвртине процентног поена, што је исто учинила и у септембру.

Каматне стопе су повећане најбржим темпом од када евро постоји, па се поставља питање даљих повећања каматних стопа с обзиром на рецесију која прети европској економији.

"Економска активност у зони евра ће се вероватно значајно успорити у трећем кварталу", рекла је председница Европске централне банке Кристин Лагард на конференцији за новинаре. 

Веће каматне стопе ЕЦБ оствaриће негативан ефекат широм еврозоне, јер директно утичу на каматне стопе које комерцијалне банке нуде домаћинствима и предузећима. Хипотеке, кредити за аутомобиле и кредитне картице ће због тога постати скупљи и мање атрактивни.

Одлука о повећању каматних стопа, потврђена у четвртак поподне, ступаће на снагу 2. новембра. То је треће повећање ове године за 19 земаља ЕУ које користе евро.

Ова мера Европске централне банке уследила је после сличних одлука Федералних резерви, које су се такође ухватиле у коштац са растућим ценама у САД. ФЕД је прошлог месеца повисио каматне стопе за "три четвртине поена" трећи пут заредом.

image
VV inauguration
banner