Економија

Швајцарска компанија осуђена за корупцију у Африци

Компанију чека још неколико поступака због мита широм света
Швајцарска компанија осуђена за корупцију у Африциwww.globallookpress.com © imago stock&people

Швaјцарски рударски гигант "Гленкор" мораће да плати више од 320 милиона евра због корупције у Африци, одлучило је британско правосуђе, јавља "Франс 24".

Одлука суда у Лондону донесена је након истраге британских власти и омогућава компанији да оконча бар један од неколико поступака који се последњих година воде против "Гленкора" широм света, између осталог у САД и Бразилу.

Истрага у Великој Британији, покренута 2019. године, показала је да је "Гленкор", преко запослених и других посредника, дао више од 28 милиона долара мита како би добио повлашћени приступ нафти у Нигерији, Камеруну, Обали Слоноваче, Екваторијалној Гвинеји и Јужном Судану.

Мито пребациван приватним авионима

Велике суме готовине у неколико наврата пребациване су приватним авионима, а на корупцију су "жмурили" чак и челници "Гленкора". 

То је први пут да је једна компанија осуђена у Уједињеном Краљевству јер je руководство дозволило коруптивна дела, а не само јер је "затворило очи".

"Гленкор" је признао кривицу и "неопростиве" чињенице и мораће да плати 280 милиона фунти, односно више од 320 милиона евра.

Ова сума укључује, између осталог, 93 милиона фунти који ће бити намирени одузимањем незаконито стечене имовине, што је максималан износ за ову врсту казне.

Током изрицања пресуде, судија Питер Фрејзер указао је не само на кривична дела, "већ и на софистицирана средства за њихово прикривање, укључујући коришћење великих сума готовине за корупцију, а што је наводно било намењено за отварање нове канцеларије."

"Уочено понашање је неопростиво и томе нема места у 'Гленкору'", изјавио је председник компаније Калидас Мадхавпеди, уверавајући да је компанија увела нове механизме како би искоренила овакву праксу. 

Још није готово

Компанија, која поседује руднике бакра и угља, објавила је у мају да је склопила споразуме са Уједињеним Краљевством, САД и Бразилом за коруптивна дела у Африци и Јужној Америци, као и за манипулације на нафтном тржишту.

Тада је саопштено да ће Сједињеним Америчким Државама бити уплаћено 1,02 милијарде долара и 40 милиона долара Бразилу, али је износ за Уједињено Краљевство остао на чекању.

Истраге су још увек у току у Швајцарској и Холандији, које сумњиче "Гленкор" да није предузео неопходне мере за спречавање корупције.

Компанија је издвојила 1,5 милијарди долара за решавање ових случајева, али то је ипак скромно, када се упореди са зарадом, примећује "Франс 24". У првој половини године "Гленкор" је, услед пораста цена нафте и угља, забележио експлозију профита и остварио приход од 12 милијарди долара. 

image