Економија

Економски суноврат Европе

Европа посрће на ивици рецесије, док САД показују отпорност
Економски суноврат ЕвропеGetty © Joe Raedle / Staff

За разлику од оптимистичног погледа на финансијске изгледе Сједињених Држава, инвеститори све више очекују болан економски пад Европе.

Евро је пао у односу на долар у протекле две недеље, док је изненађујући раст европских акција ове године стао.

Промене показују растуће уверење међу менаџерима фондова да економски показатељи у еврозони слабе, суочени са вишим трошковима задуживања, док су САД показале отпорност упркос највећем подизању каматних стопа у последње 22 године.

"Видели смо много повећања каматних стопа у САД, али потражња и раст су јаки", каже за "Фајненшел тајмс" Арио Емами Неџад, портфолио менаџер у "Фиделитију". Са друге стране, "европска динамика раста је слаба. Мислимо да је Европска централна банка направила грешку у политици и да ће то касно препознати", додао је он, алудирајући да је ЕЦБ подигла трошкове позајмљивања превисоко и да ће бити приморана да их смањи.

Званични подаци прошле недеље показали су да је америчка економија расла по годишњој стопи од 2,4 одсто у другом тромесечју, што је знатно изнад онога што су економисти прогнозирали. У међувремену, Европа се налази на ивици рецесије, док је инфлација у еврозони у јулу достигла рекордних 5,6 одсто.

Аналитичари кажу да је повећање каматних стопа било мање успешно у снижавању инфлације у Европи него у САД, јер је већи део инфлације повезан са кризом хране и енергената које су се појавиле након што је Запад увео санкције Русији.

image