Економија

Куба ограничава употребу готовине: Један од разлога су и високи трошкови штампања новца

Jедан од разлога за ту меру су "високи трошкови повезани са издавањем, транспортом, обрадом и складиштењем готовог новца, као и све већа потражња за банкоматима за подизање новца
Куба ограничава употребу готовине: Један од разлога су и високи трошкови штампања новцаGetty © Joe Raedle

На Куби су на снагу ступила нова правила којима се ограничава употреба готовине и подстиче електронско плаћање. Неке од измена предвиђају забрану компанијама да користе банкомате и ограничење на 1.500 кубанских пезоса (57 евра) готовинског плаћања у уговорним односима, преноси Анса.

Како се наводи, један од разлога за ту меру су "високи трошкови повезани са издавањем, транспортом, обрадом и складиштењем готовог новца, као и све већа потражња за банкоматима за подизање новца", кажу надлежни.

Пре неколико дана корпорација "Цимек" С.А. саопштила је да ће од 1. септембра до 31. октобра постепено почети да елиминише готовину као средство плаћања на бензинским пумпама широм земље.

"Цимек" је у званичном саопштењу објаснио да су у ту сврху примењена различита средства електронског плацћања за куповину горива, међу којима су чип картице за државни и недржавни сектор, картице са магнетном траком (националне и међународне), једнократне припејд картице, картице са шест апоена, пренела је кубанска новинска агенција.

image