Русија

Руско министарство спољних послова: Куба пример лоше политике Вашингтона

Резултати гласања на заседању Генералне скупштине УН потврдили су, готово једногласно, одбацивање рестриктивне политике Вашингтона од стране међународне заједнице
Руско министарство спољних послова: Куба пример лоше политике Вашингтонаwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

На 77. заседању Генералне скупштине УН усвојена је резолуција коју је Куба традиционално уводила више од 30 година заредом "Потреба да се заустави економска, комерцијална и финансијска блокада коју су Сједињене Америчке Државе увеле против Кубе".

Русија је, заједно са огромном већином чланица светске заједнице, као и до сада, чврсто и доследно подржала документ и издала саопштење о томе.

Резолуција је изгласана са 185 гласова за, два против (САД, Израел) и два уздржана (Бразил, Украјина). Резултати гласања потврдили су готово једногласно одбацивање рестриктивне политике Вашингтона од стране међународне заједнице.

Министарство спољних послова је на свом званичном сајту објавиоло саопштење у ком наводи да је очигледно да "САД безуспешно покушавају да озлоглашену 'Монроову доктрину' примене глобално, а да незаконите једностране санкције користе као инструмент принуде против неистомишљеника и као универзални механизам политичке уцене."

"Куба је добар пример злочести ове погубне политике коју Вашингтон користи за решавање својих опортунистичких задатака, супротно мишљењу велике већине светске заједнице, потпуно занемарујући не само геополитичке реалности, већ и фундаменталне принципе и норме међународног права о неприхватљивости било каквих једностраних санкционих мера, повреди националног суверенитета и мешању у унутрашње ствари суверених држава", наводи се у саопштењу.

Под Џорџом Бајденом Куба се и даље појављује на америчкој листи земаља које су наводно спонзорисале тероризам, што јој ствара многе препреке у спољнотрговинским и финансијским трансакцијама.

"Принципијелан став Русије о резолуцији остаје непромењен: заједно са пријатељским кубанским народом и огромном већином чланова међународне заједнице, наставићемо да се залажемо за брзо, потпуно и безусловно укидање блокаде острва Либерти", наводи се у саопштењу.

image