Економија

Последице одласка из Русије: Највеће европске компаније изгубиле 100 милијарди евра

Губици су највећи у енергетском сектору - преко 40 милијарди евра, а за њим следе финансијски сектор и ауто-индустрија
Последице одласка из Русије: Највеће европске компаније изгубиле 100 милијарди евра© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung, File

Највеће европске компаније изгубиле су 100 милијарди евра од фебруара 2022. године због продаје, затварања или смањења обима свог пословања у Русији.

Како преноси "Фајненшл тајмс" (ФТ), годишњи извештаји 600 европских компанија и њихови финансијске објаве за 2023. годину показују да је 176 фирми забележило пад вредности имовине, као и додатне трошкове због промене пословања у Русији.

У овај прорачун нису урачунати индиректни трошкови, као што су поскупљење енергената и робе.

Највећи губици су концентрисани у неколико сектора као што су енергетика, ауто-индустрија и финансијски сектор.

Само три компаније у енергентском сектору - БП, "Шел" и "Тоталенержис" - су због повлачење из Русије изгубиле око 40,6 милијарди евра, али ФТ наводи да су ти губици надокнађени растом профита због раста цена нафте и гаса.

БП је три дана након почетка Специјалне војне операције (СВО) најавио да планира да прода свој удео од 19.75 одсто у руској нафтној компанији "Росњефт". Повлачење из Русије је ти фирму коштало око 25,5 милијарди евра.

Француски "Тоталенержис" је повлачењем изгубио 14,8 милијарди евра, "Шел" 4,1 милијарди, аустријски ОМВ 2,5 милијарди а норвешки "Еквинор" милијарду евра.

Губици европске ауто-индустрије износе 13,6 милијарди евра, док је финансијски сектор - банке, осигуравајућа друштва, инвестиционе компаније - изгубио 17,5 милијарди евра због одласка из Русије.

Гледано по земљама, највише су изгубиле компаније из Немачке, Француске и Велике Британије.

Више од 50 одсто од укупно 1.871 европске компаније које су пре рата пословале у Русији је и даље активно у тој земљи, навела је Кијевска економска школа.

У Русији и даље послују италијански "Уникредит", аустријски "Рајфајзен", швајцарски "Нестле" и британски "Унилевер".

image