Русија

Путин потписао декрет: Одобрена привремена национализација имовине страних компанија у Русији

Руски председник Владимир Путин је потписао декрет којим се уводи привремена државна контрола имовине страних предузећа која производе прехрамбене производе
Путин потписао декрет: Одобрена привремена национализација имовине страних компанија у Русијиwww.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин је потписао декрет којим се уводи привремена државна контрола имовине страних предузећа која производе прехрамбене производе.

Деонице компанија "Даноне Русија" и "Балтика" које се наказе у страном власништву привремено су пребачене Савезној агенцији за управљање имовином, након што је руски председник потписао декрет, преносе "РИА Новости".

Деонице компаније "Даноне Русија" налазе се у власништву француског прехрамбеног гиганта "Даноне", док се "Балтика" налази у власништву шведске подружнице данског "Карлберга".

"Даноне" је у октобру најавио да ће се одрећи контроле над производњом млечних производа у Русији - у замену за очување 25 одсто власничког удела и место у извршном одбору компаније. 

Очекивало се да би тај процес могао да траје више месеци, али је у јуну 2023. године постало јасно да он неће бити окончан пре идуће године.

Људи упознати са детаљима преговора тврде да је "Даноне" намерно одуговлачио са постизањем кончаног споразума, зато што та компаније не жели да напусти руско тржиште, пишу "РИА Новости".

"Даноне" у Русији поседује 13 фабрика, у којима је запослено око 7.200 запослених и које тој компанији доносе око пет одсто укупних годишњих прихода.

Дански произвођач пива "Карлсберг" је у марту прошле године најавио да ће обуставити улагања у Русију, да би касније истог месеца објавио да планира и продају своје имовине у тој земљи. 

"Карлсберг" је у јуну прошле године саопштио да да је пронашао новог инвеститора за "Балтику", али је та компанија наставила да управља пословањем предузећа у Русији ток споразум не буде закључен.

image