Свет

ЕУ (и даље) покушава да санкционише руске дијаманте

Садашњим санкцијама ЕУ обухваћени су руско синтетичко или реконструисано драго камење, док друго драго камење и дијаманти не подлежу ограничењима увоза осим ако се не налазе у златном накиту
ЕУ (и даље) покушава да санкционише руске дијамантеwww.globallookpress.com © Reinhard Rohner

Европска унија настоји да пооштри економске санкције Руској Федерацији увођењем даљих ограничења на трговину руским дијамантима како би смањила приходе Москве, наведено је у саопштењу европске комесарке за финансијску стабилност Мејрид Макгинис на сајту Европског парламента.

Најава нових мера дошла је након приговора европског посланика Томаша Здеховског, који је тврдио да се "значајне количине" небрушених драгуља извозе путем Унијиних канала и широм света, те његовог питања, упућеног још 31. маја, да ли комисија планира да укључи руске дијаманте у следећи пакет санкција.

Садашњим санкцијама ЕУ обухваћени су руско синтетичко или реконструисано драго камење, док друго драго камење и дијаманти не подлежу ограничењима увоза осим ако се не налазе у златном накиту.

Макгинисова је одговорила Здеховском скоро месец дана након што је одобрен последњи пакет санкција – мере потписане 23. јуна биле су усмерене на спречавање Русије да заобиђе постојећа трговинска ограничења уз помоћ трећих земаља и нису обухватале дијаманте.

Према њеним речима, комисија сарађује са земљама Г7 и другим партнерима како би "осмислила и осигурала ефикасну примену будућих координисаних рестриктивних мера, укључујући и технологије праћења". Праћење дијаманата омогућиће проверу порекла драгог камења, односно њиховог пута од рудника до златара.

Сваку одлуку о проширењу или измени постојећих рестриктивних мера на увоз из Русије ЕУ мора да донесе једногласно, закључила је она.

image