Економија

Отровне брескве неће завршити на српском тржишту

Министарка је нагласила и да је воће у претходном периоду морало да буде више третирано како би опстало због климатских промена и појачаних падавина
Отровне брескве неће завршити на српском тржиштуGetty © Justin Sullivan / Staff

Брескве враћене са хрватске границе због високог нивоа пестицида неће завршити на тржишту Србије, рекла је данас министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић.

"Ми тренутно радимо испитивања. Још нисмо добили анализе наше лабораторије. Ако се докаже да су пестициди у тој количини, сва количина тих брескви ће бити уништена", рекла је она за Танјуг.

Танасковић је објаснила да се све оно што се произведе и продаје у Србији контролише у нашој земљи, док се оно што долази са стране контролише на самом граничном прелазу приликом увоза.

Она је додала и да се у Србији не ради контрола за сваку пошиљку воћа и поврћа које се извози, јер то процедурално ради инспекција земље у коју се увози.

"Тако и инспекција на нашим граничним прелазима ради контролу воћа и поврћа које улази у нашу земљу на пестициде и генерално на све материје које нису дозвољене и уколико није добро ми ту пошиљку враћамо", објаснила је она.

Танасковић је навела и податак да Србија на дневном нивоу са наших граничних прелаза враћа воће и поврће које долази из других земаља зато што има лоше анализе, односно повећану количину пестицида.

Министарка је нагласила и да је воће у претходном периоду морало да буде више третирано како би опстало због климатских промена и појачаних падавина.

На сајту Европске комисије објављено је јуче да је на хрватској граници утврђен висок ниво пестицида хлорпирифос у пошиљци брескви која је стигла из Србије, па је товар враћен.

Медији су пренели и да су 7. јула са границе са Словенијом враћене брескве произведене такође у нашој земљи и да је тада установљено да брескве садрже пестицид хлорпирифос.

image