Економија

"Волстрит џорнал": Емиратске банке се устремиле на богате руске клијенте

Већина Руса који су се преселили у УАЕ наводно није санкционисана, али елита која јесте санкционисана, такође је наишла на добродошлицу у тој земљи, тврде медији
"Волстрит џорнал": Емиратске банке се устремиле на богате руске клијентеwww.globallookpress.com © Tom Dulat/Getty Images

Емиратске банкарске компаније покушавају да искористе економске прилике које произлазе из западних санкција уведених Русији и придобију богате руске клијенте, објавио је "Волстрит џорнал", позивајући се на људе који су упознати са тим.

Према изворима америчког листа, "Емиратес НБД", кључна финансијска институција под контролом владе у Дубаију, "врбовала" је руске банкаре како би покренула локалну подружницу за рад са богатим клијентима.

У међувремену, "Фирст Абу Даби Банк", највећи кредитор у земљи, покреће одељење усредсређено на "богате" Русе, рекли су извори медијима.

Локалне банке су наводно отвориле хиљаде рачуна за Русе, иако сређивање папирологије, која укључује доказе о средствима и да потенцијални клијенти нису политички експонирани, иначе траје недељама.

Како наводе званичници УАЕ које цитира "Волстрит џорнал", локални зајмодавци избегавају да пружају услуге санкционисаним појединцима како би одржали односе са америчким банкама.

Десетине хиљада руских имиграната су се наводно преселиле у заливску државу током прошле године, претворивши руску заједницу у једну од највећих мањинских заједница у УАЕ, државом са око девет милиона становника.

Већина Руса који су се преселили у УАЕ наводно није санкционисана, али елита која јесте санкционисана такође је наишла на добродошлицу у тој земљи, тврде медији.

У другом кварталу 2023. године, Руси су постали трећи највећи купци некретнина у Дубаију, након што су били девети по реду у 2021. години, према подацима агенције за некретнине "Бетер хоумс" коју цитира "Волстрит џорнал".

Са друге стране, прилив страних валута у УАЕ повећавао се за око 20 одсто сваког месеца у односу на претходни од маја 2022. године, наводи лондонски "Капитал економикс".

"Текућа глобална клима довела је до финансијских и инвестиционих прилива у УАЕ, с обзиром на репутацију земље као стабилног глобалног инвестиционог центра", рекао је медијима неименовани владин званичник.

"Наставићемо да те одговорности схватамо изузетно озбиљно, посебно имајући у виду тренутни геополитички пејзаж", додао је.

image