Економија

Табаковић: Врхунац међугодишње инфлације иза нас

Коментаришући тврдње да су трговачке марже у Србији превисоке, гувернерка је подсетила да су трговински ланци и продавци 2021. искористили моменат да повећају цене и више него што је то било оправдано
Табаковић: Врхунац међугодишње инфлације иза нас© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је да је врхунац међугодишње инфлације иза нас и да ће раст цена бити знатно мањи него раније.

Табаковић је за данашњу "Политику" рекла да о смиривању општег нивоа цена говори податак о месечној инфлацији, која је у јулу била негативна и износила минус 0,1 одсто.

"Пад бележе не само цене воћа и поврћа, које су смањене током јула, већ и цене сунцокретовог уља, свињског и пилећег меса, хлеба и разних врста огрева. То не значи да у наредном периоду неће бити никаквог раста цена, али очекујемо да буде знатно мањи него раније. Врхунац међугодишње инфлације извесно је иза нас и предвиђамо да у границе циља од три плус/минус 1,5 одсто инфлација уђе у другом тромесечју 2024. године", истакла је Табаковић.

Гувернерка је подсетила да је Народна банка Србије стабилизовањем курса помогла домаћој привреди да не страхује од курсних разлика и омогућила контролу инфлације на ниским и стабилним нивоима.

"Отворили смо простор да и по основу снижавања трошкова камата, привреда и грађани имају велике користи и уштеде. Инвеститорима смо обезбедили предвидив амбијент, па данас можемо да говоримо и о рекордним приливима директних страних инвестиција од 4,4 милијарде евра у 2022. години, при чему се слична динамика наставља и ове године", навела је Табаковић.

Коментаришући тврдње да су трговачке марже у Србији превисоке, гувернерка је подсетила да је она ту тему покренула још у новембру 2021. године, рекавши тада да су трговински ланци и продавци искористили моменат да повећају цене и више него што је то било оправдано.

"Анализа резултата пословања привреде, па и анализа маржи обављена је на основу јавно доступних података и урађена је у НБС, одговорно и озбиљно, целовито и поуздано. Уверена сам да то ником не може да смета", рекла је Табаковић.

Гувернерка је подсетила да највиши ниво девизних резерви од 23,1 милијарду евра крајем јула, а сада већ и више од 23,5 милијарди евра, обезбеђује да динар не јача превише. Како каже, то је резултат који је у интересу свих, а користи од тог резултата имају сви којима је циљ стабилност.

"Цена, односно трошкови, које НБС има по том основу, иако знатно већи у односу на период пре него што је инфлација постала светски проблем, занемарљиви су у односу на сигурност коју пружају девизне резерве", рекла је Табаковић.

Када је реч о расту камата, гувернерка је рекла да се, с обзиром на очекивано кретање међугодишње инфлације које подразумева њен оштрији пад, циклус заоштравања монетарних политика највероватније приближава крају.

Табаковић је подсетила да је НБС крајем прошле године обезбедила могућност продужења рокова за ненаменске и стамбене кредите грађанима, као помоћ да лакше превазиђу изазове услед раста каматних стопа.

image