Економија

Удео БРИКС-а у светском БДП-у достићи ће 30 одсто након проширења

Проширење тог формата највише ће се осетити на пољу производње нафте, пошто ће удео земаља БРИКС-а у том сектору скочити са 18 на 40 одсто
Удео БРИКС-а у светском БДП-у достићи ће 30 одсто након проширења© Tanjug/Gianluigi Guercia/Pool via AP

Удео земаља БРИКС-а - Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике - у светском БДП-у достићи ће 30 одсто у јануару када се том формату буде прикључило још шест држава, показује истраживање Државне банке Индије.

БРИКС-у ће се почетком јануара придружити Аргентина, Египат, Етиопија, Иран, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати. Њихов укупан удео у светској привреди износи око шест одсто.

Када је реч о БРИКС-у, у њему економски доминира Кина, која чини око 70 одсто укупног БДП-а тог формата. За њом следе Индија са 13 одсто, Русија са осам, Бразил са седам и Јужна Африка са два одсто укупног БДП-а.

Када са шест нових чланица буде прикључило БРИКС-у почетком следеће године, Саудијска Арабија ће чинити око четири одсто БДП-а тог формата, Уједињени Арапски Емирати, Египат и Аргентина око два одсто и Иран око један одсто. 

Удео Етиопије у укупног БДП-у БРИКС-а биће занемарљив, показује истраживање индијске банке.

Проширење тог формата највише ће се осетити на пољу производње нафте, пошто ће удео земаља БРИКС-а у том сектору скочити са 18 на 40 одсто.

Удео БРИКС-а у глобалној робној трговини ће порасти са 20 на 25 одсто, а удео глобалне трговине услугама са 12 на 15 одсто, саопштила је банка и додала да ће се њихов удео у глобалним девизним резервама повећати на 45 одсто.

Додавањем шест нових чланица групи БРИКС, она ће 2024. године покривати 46 одсто светске популације.

Одлука о приступању Аргентине, Египта, Етиопије, Ирана, Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата у БРИКС, донета на самиту те организације у Јоханесбургу, ступиће на снагу 1. јануара 2024. године.

image