Економија

Већина Немаца сматра да се рад не исплати: Када се одбију порези, плата иста као социјала

Запослени који ради за минималну накнаду, што је тренутно 13,9 евра по сату, заради око 2.000 евра бруто. Након што му се одбије порез, пензионо и здравствено осигурање и након што плати станарину и режије, остаје му око 600 евра, што је само мало више од накнаде за незапослене
Већина Немаца сматра да се рад не исплати: Када се одбију порези, плата иста као социјалаGetty © Sean Gallup

Већина држављана Немачке верује да се рад не исплати, с обзиром на све већа социјална давања, показује истраживање јавног мњења института ИНСА. Према анкети, 52 одсто испитаних не мисли да се рад исплати, 40 одсто њих сматра супротно, а осам процената је одбило да одговори на питање.

Како наводи дневник "Билд", са социјалном помоћи и мало рада на црно, може се зарадити више од неког ко је стално запослен и плаћа порезе и доприносе за социјално осигурање, укључујући социјалну помоћ за друге.

Лист наводи да је магационер из Бад Ојнхаузена на западу Немачке дао отказ након што је сазнао за најновије повећање накнаде за незапослене.

На основу најновије одлуке немачке владе, та помоћ ће се од 1. јануара наредне године повећати за 61 евро и износиће за самца 563 евра месечно, плус трошкови становања и здравственог осигурања, које за кориснике социјалне помоћи покрива држава.

Дневник "Билд" је израчунао да запослени који ради за минималну накнаду, што је тренутно 13,9 евра по сату, заради око 2.000 евра бруто. Након што му се одбије порез, пензионо и здравствено осигурање и након што плати станарину и режије, остаје му око 600 евра, што је само мало више од накнаде за незапослене.

Међу онима који сматрају да се одлазак на посао не исплати, највише је присталица десно-популистичке Алтернативе за Њемачку (АфД), наводи се у анкети. Да се рад исплати сматрају бирачи странака владајуће коалиције, Социјалдемократске странке Немачке (СПД), Зелених и Либерално-демократске странке (ФДП).

Министар финансија Кристијан Линднер је прошле недеље изјавио да помоћ за незапослене не би требало да делује обесхрабрујуће на оне који желе да раде.
Председник највеће опозиционе странке, Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Фридрих Мерц, је истакао да они који одлазе на посао на крају месеца морају да зараде више него они који примају социјалну помоћ.

image