Економија

Толико од западног лимита: Нафта прешла 90 долара после најава из Русије и Саудијске Арабије

Упркос покушајима Запада да ограничи цену руске нафте, чланице ОПЕК+ уздрмале су тржиште, а Москва показала да санкције не функционишу
Толико од западног лимита: Нафта прешла 90 долара после најава из Русије и Саудијске АрабијеGetty © Spencer Platt / Staff

Цене нафте скочиле су изнад 90 долара по барелу и далеко изнад западног ограничења од 60 долара, након што су Саудијска Арабија и Русија саопштиле да настављају са смањењем производње и извоза до краја године.

Саудијска Арабија, која предводи проширени картел ОПЕК+ са Русијом, "скинула" је са глобалног тржишта додатних милион барела дневно од јула, а сада су најавили да ће смањена производња потрајати до краја године.

Русија је протеклих месеци, као одговор на западне санкције, смањила производњу, а заменик премијера Александар Новак јуче је рекао да ће њено смањење извоза од 300.000 барела дневно остати на снази до краја године.

Овај потез, који прети да поново подстакне инфлацију на глобалном нивоу, вероватно ће подићи тензије са Белом кућом, која је критиковала краљевство због блиског сарађивања са Москвом. Саудијска Арабија је недавно ушла у групу БРИКС коју предводи Русија.

Бајденова администрација жели да цене нафте држи под контролом уочи председничких избора следеће године, где су инфлација и трошкови горива главне теме предизборне кампање.

"Уз оштар економски пад, ова смањења понуде ће довести до дубоких дефицита у глобалним билансима нафте и требало би да подигну цене сирове нафте знатно изнад 90 долара по барелу", упозорио је Боб Мекнели, председник "Рапидан енерџија" и бивши саветник за енергетику у Белој кући.

Нафта "брент", међународна референтна вредност, у уторак је порасла за 1,2 одсто на 90,04 долара, надмашивши 90 долара по барелу први пут од новембра. Амерички маркер "вест текас унтермедијејт" се усталио на 86,69 долара, што је повећање за сличну маржу. Цена руског "урала" износи 74,30 долара по барелу.

Представници из индустрије страхују да би руски председник Владимир Путин могао да покуша да искористи залихе нафте да утиче на изборе у САД, јер су потенцијални кандидати попут бившег председника Доналда Трампа наговестили да ће покушати да натерају Украјину да преговара са Москвом.

image