Економија

Дуплирана производња меда у Србији: Од следеће године веће субвенције

Што се извоза меда тиче, ми имамо усаглашен сертификат са свим земљама ЕУ, са Канадом, Русијом, а тренутно усаглашавамо сертификат са Алжиром, Бахреином, САД и Израелом", рекла је министарка Јелена Танасковић
Дуплирана производња меда у Србији: Од следеће године веће субвенцијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Guenter Nowack

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић отворила је данас у Врању Шести пчеларски сајам југоисточног Балкана и најавила да ће пчелари од 2024. године добијати 1.000 динара по кошници. Она је подсетила да је субвенција по кошници до сада била 800 динара и напоменула да је то само један подстицај, а да пчелари имају могућност да конкуришу и за субвенције за опрему, маркетинг, прераду и производњу.

Танасковић је додала да јој је драго због тога што види велики број људи из региона који су дошли у Србију како би обновили своју опрему, видели шта је то што је Србија урадила у пчеларству и у производњи меда и кренули истим тим путем.

"Током 2022. године у Србији је произведено 91 одсто меда више него 2021. године и мислим да тих више од 14.000 тона иде у прилог чињеници да је овде пчеларство на врло завидном нивоу, да су људи препознали и да су пчеларством почели да се баве и они који се тиме нису бавили управо због подршке коју држава даје, због субвенција које држава даје, због строге контроле коју држава редовно спроводи", рекла је Танасковић.

Напоменула је да не постоји могућност да у Србију уђе нешто што није у складу са законом и додала да сматра да су начин на који држава води мере и субвенције дали као резултат повећање производње за 91 одсто, што је дуплирана производња.

"Оно што је јако битно јесу отварања нових тржишта. Што се извоза меда тиче, ми имамо усаглашен сертификат са свим земљама ЕУ, са Канадом, Русијом, а тренутно усаглашавамо сертификат са Алжиром, Бахреином, САД и Израелом", рекла је Танасковић.

Кинези одушевљени српским медом и вином

Истакла је да је оно што се ове године догодило јако битно, а то је усаглашен и потписан сертификат са НР Кином и додала да се нада да ће, уколико буде потписан одговарајући кровни трговински споразум између Кине и Србије, што се, према њеним речима, очекује до краја године, то знатно допринети онима који се баве производњом меда како би свој производ могли да извезу у ту земљу.

"Кинези су одушевљени нашим медом, а када сам била у Кини пре неколико месеци интензивно су причали о нашем вину и нашем меду, што значи да је завредело оно чиме се пчелари баве, као и квалитет до ког су дошли", закључила је Танасковић.

image