Економија

Ове сезоне ће нас и топли радијатори коштати више: Свака трећа топлана тражила поскупљење грејања

У Удружењу топлана Србије (УТС) кажу да је 20 топлана најавило поскупљење цена својих услуга, а неке локалне самоуправе су их већ подигле од септембра
Ове сезоне ће нас и топли радијатори коштати више: Свака трећа топлана тражила поскупљење грејањаwww.globallookpress.com © Hannes Albert

Потрошачи ће од новембра струју и гас плаћати по вишим ценама, а у свакој трећој општини грађанима ће ове зиме стићи и увећани рачуни за грејање. У Удружењу топлана Србије (УТС) кажу да је 20 топлана најавило поскупљење цена својих услуга, а неке локалне самоуправе су их већ подигле од септембра. Београђанима и Новосађанима који користе даљинско грејање су већ увећани рачуни за септембар.

У 60 топлана колико их има у Србији, 80 одсто топлотне енергије се прави из гаса, док је по 10 одсто мазут и угаљ. У Удружењу топлана кажу да је од почетка 2022. године до сада гас поскупео за 50,45 одсто, док је цена мазута већа за 34,3 одсто и да је поскупљење даљинског грејања у већини случајева неминовна да би топлане могле да функционишу нормално током предстојеће сезоне.

Градски менаџер Мирослав Чучковић каже за РТ Балкан да су "Београдске електране" још у јулу тражиле повећање цене грејања за шест одсто и подсећа да им је то и одобрено. Као разлог су навели веће цене гаса и струје и репроматеријала за обнову топловода широм Београда.

"Са тим поскупљењем од шест одсто, просечна цена грејања за стан од 60 квадрата ове зиме ће бити већа за око 450 динара месечно", каже Чучковић.

Даљинско грејање у престоници је иначе већ једном поскупело ове године, и то за пет одсто од марта. "Београдске топлане" су до сада наплаћивале 125,23 динара по квадрату, што за стан од 60 квадрата подразумева месечну рату од око 7.500 динара, односно укупан трошак грејања за годину дана од око 90.100 динара. Како је навео градски менаџер, пошто је месечна цена увећана за око 450 динара, годишњи трошак грејања ће сада бити око 95.600 динара.

У Новом Саду је цена грејања по квадратном метру порасла са 100,51 на 117,27 динара. Код грађана и пословних потрошача којима се цена обрачунава по утрошку, цена је порасла са 5,8 на 6,86 динара по киловат-часу. "Новосадска топлана" је поскупљење услуга је образложила растом цене гаса и порастом цена репроматеријала и услуга одржавања.

У Удружењу топлана наводе да су добили 20 захтева за корекцију цена у распону од пет до 30 одсто. Неким топланама, попут београдске и новосадске су већ одобрене, док има и оних које још чекају зелено светло локалне самоуправе, која мора да одобри нове ценовнике.

Топлане су, како наводе у УТС, спремне за грејну сезону која званично стартује 15. октобра, обезбеђени су енергенти и окончани ремонти постројења. Ових дана су кренуле и прве топле пробе, а у Удружењу кажу да ће топлане почети да греју чим спољна температура три дана буде нижа од 12 степени. 

Зајечарци већ плаћају високу цену о односу на друге градове, а директор ЈКСП "Зајечар" Небојша Божиновић каже да се ове сезоне оне неће мењати.

"Ми смо подигли цене прошле сезоне. Од јануара ове године су оне 150 динара по квадратном метру без ПДВ-а за становништво. Грејемо на мазут, који је поскупео око 35 одсто и кошта око 110 динара са ПДВ-ом. Ми смо се са локалном самоуправом договорили да ове године нећемо повећавати цене, јер су међу највишим у Србији. До последњег поскупљења смо имали проблем, јер смо годинама имали веће расходе, у односу на приходе које смо остваривали", каже Небојша Божиновић.

Он напомиње да је потписан и уговор о приватно-јавном партнерству и да би топлана следеће године зајечарска топлана требало да пређе на биомасу и компримовани гас, тако да више неће користити мазут. Божиновић каже да би то требало да значи и ниже трошкове грејања. 

image