Србија и Балкан

Поскупљује грејање у Београду: Топлане траже дозволу Града

Одлука Београдских електрана је заснована на чињеници да су поскупели струја и гас, поскупео је и репроматеријал за обнову топловода широм Београда, рекао је градски менаџер Мирослав Чучковић
Поскупљује грејање у Београду: Топлане траже дозволу Градаwww.globallookpress.com © © Ralph Kerpa

"Београдске електране" су на надзорном одбору 25. јула донеле одлуку о поскупљењу даљинског грејања за шест одсто, а ниједно друго предузеће није тражило повећање цена услуга, рекао је градски менаџер Мирослав Чучковић. Додао је да ће се Град о томе изјаснити у најскоријем периоду, али да сматра да је захтев "Београдских електрана" оправдан.

"Њихова одлука је заснована на чињеници да су поскупели струја и гас, поскупео је и репроматеријал за обнову топловода широм Београда. Тај износ је једноцифрен и он је шест одсто. Њихов захтев је од 1. септембра да буде повећање цене. Ми ћемо се о томе изјаснити у најскоријем периоду, али мислимо да је тај захтев оправдан и просечна цена би у том случају за стан у Београду од 60 квадрата скочила 458 динара месечно", навео је Чучковић.

Он је истакао да је најважније да сачекамо ову грејну сезону спремни и додао да Град има пуне капацитете и мазута и гаса који није искоришћен за претходну сезону.

"Прошла зима јесте била блага и она нам је донела те уштеде које смо могли да остваримо. Видећемо каква ће бити ова, али у сваком случају најважније је да су сви системи ремонтовани, да се ради још на реконструкцији топловода широм улица и сваки динар који грађани плате кроз рачун знајте биће употребљен за квалитет услуге", поручио је Чучковић.

Даљинско грејање је иначе већ једном поскупело, и то од марта ове године за пет одсто. Београдске топлане сада наплаћују 125,23 динара по квадрату, што за стан од 60 квадрата подразумева месечну рату од око 7.500 динара, односно укупан трошак грејања за годину дана од око 90.100 динара. Како је навео градски менаџер, ако би месечна цена била увећана за 458 динара, то значи да би годишњи трошак грејања био око 95.600 динара.

image
VV inauguration
banner