Економија

Цене расту, а Г7 одустаје од редовних преиспитивања ограничења руске нафте

Група седам најразвијенијих земаља већ месецима не разматра горњу границу цене руске нафте
Цене расту, а Г7 одустаје од редовних преиспитивања ограничења руске нафтеwww.globallookpress.com © Antonio Sempere/Keystone Press Agency

Група седам (Г7) и њихови савезници одустали су од редовних разматрања шеме ограничења руске цене нафте, иако се већина руске нафте продаје изнад западне границе, рекли су за Ројтерс извори.

Руски произвођачи пронашли су начине да продају своју нафту, што отежава Западу да примени постојећу горњу границу цена, јер компаније које помажу у трговини нису у њиховој надлежности.

Земље Г7, заједно са Европском унијом и Аустралијом, наметнуле су механизам ограничења цена руске нафте прошлог децембра, након чега је уследило ограничење на гориво од фебруара. У почетку, земље ЕУ су се сложиле да преиспитују горњу границу цена свака два месеца и да је прилагођавају ако је потребно, док ће Г7 ревидирати "по потреби".

Међутим, Г7 није прегледао ограничење од марта, а четири особе упознате са политиком Г7 рекле су Ројтерсу да група нема непосредне планове да размотри прилагођавање шеме.

"Било је неких разговора у јуну или јулу да се уради ревизија, или барем да се разговара о томе, али то се никада формално није догодило", рекао је један дипломатски извор.

Извори су рекли да, иако су неке земље ЕУ биле заинтересоване за ревизију, САД и чланице Г7 нису биле много заинтересоване за то.

После вести из Саудијске Арабије и Русије да ће наставити са ограничењем производње, референтни фјучерси за нафту "брент" скочили су на највишу вредности ове године, изнад 90 долара по барелу, подижући вредност светске сирове нафте, укључујући руски "урал".

Иако Вашингтон инсистира да је ограничење цене руске нафте помогло у смањењу прихода Москве, подаци показују да се руском нафтом тргује изнад границе од средине јула, а рафинисани производи као што су мазут и дизел такође су прешли границе.

image