Економија

Раскид од кога би Немачка више патила

Кина је донела невероватне профите немачким компанијама током кинеско-немачког "златног доба"
Раскид од кога би Немачка више патила© Tanjug/Yao Dawei/Xinhua via AP

Критика јавности коју је изазвало путовање немачког канцелара Олафа Шолца у Кину, показао је значај немачко-кинеских односа, у првом реду, за Немачку. Ова жестока размена мишљења, тврди "Франкфурет алгемајне цајтунг", заправо је корисна, јер омогућава да нова кинеска стратегија према немачкој влади буде што отворенија.

Ове године навршава се 50 година од успостављања дипломатских односа између Берлина и Пекинга. За то време, билатералне односе карактерисала је све ближа и обострано корисна сарадња. Кина је у међувремену постигла импозантне резулате, остварујући огроман економски раст и спасавајући 800 милиона људи из сиромаштва, које је претворила у модерну средњу класу.

Кина - најдинамичније тржиште на свету

Кина је данас друга светска економија. Немачка је снажно допринела кинеском развоју, обезбеђујући Кини технологију, извоз и инвестиције. Немачка је, осим тога, постала један од кључних играча у глобалној економији. Барем до данас, Немачка је имала један од највиших нивоа просперитета у свету.

Кина је данас "најдинамичније светско тржиште у последњих 50 година." Зато је, тврди "Франкфуртер алгемајне цајтунг", немачко присуство у Кини посебно важно, и најпре у интересу немачке економске снаге. Огроман потенцијал кинеског тржишта даје Немачкој могућност да успешно доминира и на другим тржиштима. На тај начин, Немачка обезбеђује посао и средства за живот многим људима, пре свега у матичној земљи.

Осим тога, производне, истраживачке и развојне везе са Кином помажу Немачкој да унапреди велике друштвене пројекте који су важни, не само за Немачку него и за Европу, као што су заштита климе, енергетска транзиција, инфраструктура, дигитализација, образовање и подручје иновација. Ништа мање важно није ни побољшање здравственог система, нарочито у друштву које убрзано стари, као што је управо немачко. 

Тензије са Тајваном морају бити решене мирним путем

Односи између Кине и Немачке су се значајно компликовали током последњих година. Кина све снажније потврђује своју позицију велике светске силе. Немачка политика иде другим смером. То "илуструју забрињавајуће тензије у Тајванском мореузу", додаје овај лист, "које морају да се реше мирним путем". Слично је и са питањем ујгурске мањине у провинцији Синђијанг. 

Односи са Кином се брзо мењају и Немачка сада дефинише свој однос са Кином кроз три димензије: конкуренције, сарадње и системског ривалства. У садашњем немачком приступу Кини, констатује овај лист, на жалост превладава "ривалитет, не само на речима већ и у конкретним мерама."

За немачке компаније конкуренција је део свакодневног пословања, и што је њена компанија снажнија, она ће енергичније бранити своје интересе и у односима с Кином. "Немачки посао почиње код куће", закључује се, али потребно је најпре да Немачка "диверзификује оно где је најтања, као што су полупроводници, батерије, сировине..."

Осим тога, важно је одредити у којим "подручјима Немачка зависи од Кине" и, по могућности, "осигурати приступ новим и оним већ постојећим партнерима." Реч је о и "повећању немачке и европске конкурентности".

Упркос свему набројаном, овај лист не наводи начине како би Немачка то могла постићи, нити како "повећати привлачност унутрашњег тржишта Европске уније."  

image
VV inauguration
banner