Економија

Русија и Кина све ближе циљу: Трговински промет између две земље порастао за трећину

Руски председник Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг раније су поставили циљ да удвоструче трговину између двеју земаља, са 100 милијарди долара годишње колико је износила 2018, на 200 милијарди долара до 2024. године
Русија и Кина све ближе циљу: Трговински промет између две земље порастао за трећинуGetty © Dan Kitwood

Трговински промет између Русије и Кине порастао је за 29,5 одсто у периоду од јануара до септембра ове године на 176,4 милијарде долара, саопштила је Генерална управа царина Кине.

У септембру је трговински промет између Русије и Кине износио 21,1 милијарду долара. Кинески извоз у Русију достигао је 9,6 милијарди долара, док су испоруке из Русије Кини износиле 11,5 милијарди долара, преноси "Ројтерс".

Русија Кини углавном испоручује енергенте, метале, дрво, пољопривредне производе и морске плодове, док Кина испоручује путничке аутомобиле и камионе, електронику за уређаје, багере, микропроцесорске јединице, одећу, обућу и робу широке потрошње.

Руски председник Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг раније су поставили циљ да удвоструче трговину између двеју земаља, са 100 милијарди долара годишње колико је износила 2018, на 200 милијарди долара до 2024. године.

Након разговора лидера двеју земаља, који су одржани у Пекингу 4. фебруара прошле године, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је кинески председник Си Ђинпинг поставио нови циљ повећања трговинске размене између Русије и Кине - 250 милијарди долара годишње.

image