Економија

Град одобрио репрограм дуга за "Инфостан": Отпис и до 20 одсто, некима и на 60 рата

Репрограмирањем дуговања зауставља се обрачун камате и обуставља поступак извршења, при чему су обезбеђени посебни услови и погодности за све категорије корисника
Град одобрио репрограм дуга за "Инфостан": Отпис и до 20 одсто, некима и на 60 ратаwww.globallookpress.com © IMAGO/Sascha Steinach

Град Београд и ЈКП "Инфостан технологије" од 1. новембра 2023. до 30. априла 2024. године спроводе акцију репрограма дуга по најповољнијим условима за кориснике комуналних услуга. Свим грађанима пружена је могућност да измире дуговања доспела до 31. августа ове године на више месечних рата, уз отпис камате и умањење главног дуга и до 20 одсто, саопштили су из ЈКП "Инфостан технологије".

Репрограмирањем дуговања зауставља се обрачун камате и обуставља поступак извршења, при чему су обезбеђени посебни услови и погодности за све категорије корисника. Акција репрограма дуга спроводи се у складу са Закључком Градског већа Града Београда.

"Сви грађани који репрограмирају дуговања могу да одаберу број месечних рата, уз умањење главног дуга и отпис камате. Једнократним плаћањем отписује се 15 одсто главног дуга, за плаћање на три рате отписује се 12 одсто, измирењем дуга на шест рата отписује се 10 одсто, док се за плаћање на 12 рата отписује пет процената главног дуга", наводи се у саопштењу.

Отплата дуга и на 60 рата

Додаје се и да су за кориснике социјалних давања и пензионере обезбеђене посебне погодности за репрограмирање. Корисници социјалних давања могу репрограмирати дуг на максимално 60 месечних рата, уз отпис камате и умањење за 20 одсто од главног дуга. За дуг до 30.000 динара омогућено је плаћање на 12 месечних рата, на 24 рате се репрограмира дуг од 30.000 до 50.000 динара, дуг од 50.000 до 200.000 динара се репрограмира на 48 рата док је за дуг већи од 200.000 динара омогућено плаћање на 60 рата.

За категорију пензионера такође је обезбеђено плаћање дуга на максимално 60 месечних рата, уз отпис камате и умањење за 20 одсто од главног дуга. Број рата је регулисан у зависности од висине укупног дуга, као и од корисника социјалних давања.

Из "Инфостана" су позвали грађане да од 1. новембра до 30. априла посете било коју од 11 експозитура широм Београда или зграду Дирекције где могу да се информишу и закључе уговор о репрограму дуга.

"Све неопходне информације о условима репрограма могу се добити путем Сервисног центра града 11-0-11, или позивом неке од експозитура, путем имејла infostan@infostan.rs, као и на сајту предузећа infostan.rs. Корисници ће такође уз октобарски рачун добити све важна обавештења о акцији репрограма дуга", наведено је у саопштењу предузећа "Инфостан технологије".

image