Економија

Министарство позвало пољопривреднике да сутра дођу на састанак

Министарство истиче да, сходно Закону о акцизама, који је усвојен у септембру ове године, пољопривредни произвођачи од 1. јануара 2024. године, имају право на повраћај плаћене акцизе
Министарство позвало пољопривреднике да сутра дођу на састанак© A.H./ATAImages

Министарство пољопривреде позвало је представнике удружења пољопривредника који у неколико градова у Војводини организују протесте да сутра дођу на састанак.

Како се наводи у допису, када је реч о захтеву пољопривредника да се уреди тржиште и робна берза, Министарство је доставило текст Предлога закључка владе за који је планирано да буде усвојен на седници владе у понедељак.

Циљ тог закључка је, како је наведено, да заједничким снагама представници свих органа који су укључени у ову област заједно са представницима пољопривредника, изнесу конкретне предлоге, конструктивно разговарају и нађу заједничко решење које иде у прилог свима, а у циљу уређења тржишта на најбољи могући начин.

Што се тиче увођења "плавог дизела", односно плаћања горива на пумпама без акцизе, Министарство у позиву наводи да ту нема спора и да су пољопривредници у праву.

Додају да сходно Закону о акцизама, који је усвојен у септембру ове године, пољопривредни произвођачи од 1. јануара 2024. године, имају право на повраћај плаћене акцизе, у складу са тим законом.

Такође, наводи се да како се буде повећавао износ акцизе, биће сразмерно повећан износ повраћаја у висини целокупне акцизе (у овом тренутку 64,70 динара).

"Комуницирали смо 50 динара из разлога што је тако било током наших разговора, али је споразумом који смо потписали јасно назначено да се ради о целокупној акцизи", наводе из Министарства.

Осим ова два захтева, предлог је да се разговара и о захтеву који је везан за проблем сателитског снимања у сврху инспекцијске контроле Министарства, као и укидања накнада за одводњавање.

Представници удружења која протестују рекли су Танјугу да су у одговору који су јутрос послали Министарству навели предуслове за одржавање састанка, а између осталог плаћање горива без акцизе од 1. јануара наредне године, односно доношење акта који предвиђа ту олакшицу за пољопривреднике.

"Постигнут је заједнички консензус свих учесника у протесту да је основни услов за било какве преговоре гориво за пољопривреднике на свим бензинским пумпама без акциза са ПДВ-ом. Онда смо спремни да представнике владе и министарства угостимо у Клубу пољопривредника у Кисачу већ у понедељак у 18.00 сати, на састанку", наводи се у одговору.

Напомињу да преговорима испред пољопривредника могу присуствовати само овлашћени представници удружења који су позвали на протест и то - Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије, Удружење Пољопривредних произвођача Суботице, Савез Удружења пољопривредника Баната и Удружење пољопривредника Арадац.

Протести су настављени и данас нешто након 10.00 сати и тренутно су блокирани путеви за Вршац и Панчево, Товаришево, а општина Бачка Паланка је у потпуности блокирана.

Рафинерија у Новом Саду и даље је у потпуној блокади.

Блокирани су и путни правац Бачки Петровац - Силбаш, као и путеви за Арадац и Банатски Брестовац.

Трактори су блокирали и пут из Кикинде ка Зрењанину, код Суботице блокиран је Y крак коридора 10, излаз на аутопут Суботица - југ и Биковачка петља.

image