Србија и Балкан

Апел Удружења драмских уметника: Приштински прогон представе "Књига о Милутину" насилнички чин

Удружење је упутило позив надлежним институцијама и међународној јавности да најоштрије осуде овакво поступање и стану у одбрану барем елементарних људских права, када су већ сва друга одавно одузета и поништена
Апел Удружења драмских уметника: Приштински прогон представе "Књига о Милутину" насилнички чин© Никола Вулетић / Звездара театар

Удружења драмских уметника Србије (УДУС) изразило протест и дубоку забринутост због забране уласка на тзв. Косово екипи представе "Књига о Милутину" Звездара театра, којој је требало да се придружи глумац Ненад Јездић, преносе Новости.

"Овакав насилнички чин без преседана над уметношћу и праву нашег народа на Косову и Метохији само је још један доказ о злонамерности и бахатости оних који би да сасвим и на сваки могући начин још више обесправе наш народ коме је већ скоро свако право ускраћено", наводи се у саопштењу.

Удружење је упутило апел надлежним институцијама и међународној јавности да најоштрије осуде овакво поступање и стану у одбрану барем елементарних људских права, када су већ сва друга одавно одузета и поништена.

"Изражавамо и бојазан да такве намерне провокације и појачавање и иначе опасних тензија на 'Косову' не остављају простора за узмак и добру вољу, већ да принуђују на хитну и оштру реакцију, како домаће и тако и међународне јавности", закључује се у писму УДУС-а с потписом његовог председника Небојше Дугалића.

Ненад Јездић је требало да гостује у Северној Митровици и Лепосавићу, али је екипа представе раније заустављена на Јарињу, упркост чињеници да су имали сву неопходну пратећу документацију и спецификацију опреме.

image