Економија

Британци продали фабрику Кинезима па се "предомислили"

Због наводне забринутости за националну безбедност, фирми у кинеском власништву после нешто више од годину дана наложено је да прода најмање 85 одсто свог удела у највећој острвској фабрици чипова
Британци продали фабрику Кинезима па се "предомислили"www.globallookpress.com © Justin Sullivan/Getty Images

Кинези већ месецима гледају како им европске привреде затварају врата пред носом, али овога пута су се суочили и са једном новом ситуацијом - врата су им прво отворена, да би сада кроз њих били буквално изгурани напоље.

Јер, британска влада је, преноси Си-Ен-Ен, због наводне забринутости за националну безбедност, компанији у кинеском власништву наредила да сада прода најмање 86 одсто свог удела у највећој острвској фабрици чипова, и то након више од годину дана од преузимања.

Реч је, наиме, о компанији "Нексперија" холандској подружници шангајског произвођача полупроводника "Вингтек", која је прошле године преузела фабрику "Њупорт Вафер Фаб".

Државни секретар за пословање, енергетику и индустријску стратегију Грант Шапс тај поступак је оправдао забринутошћу да би компанија могла да почне да ради на напреднијим, односно такозваним "сложеним" полупроводницима, као и због "потенцијала да те активности поткопају капацитете Уједињеног Краљевства."

Компанија "Нексперија" навела је да је  је "шокирана" одлуком и поручила да ће се на њу жалити.

Како објашњавају, преузимање британске компаније њима је одобрено након "два претходна безбедносна прегледа".

"'Нексперија' не прихвата потенцијалну забринутост за националну безбедност. Потпуно су игнорисани далекосежни лекови које смо понудили да би се у потпуности решили проблеми владе", поручили су из ове фирме.

Компанија је иначе, како су објаснили, предложила да "не спроводи активности од потенцијалног значаја, као и да пружи влади Велике Британије директну контролу и учешће у управљању Њупортом".

Менаџер "Нексперије" у Великој Британији Тони Верслуис, рекао је да ће се компанија борити да спорну одлуку поништи будући да би она могла да угрози више од 500 радних места.

"Овај поступак шаље јасан сигнал да је Велика Британија затворена за пословање", додао је он.

"Њупорт Вафер" иначе је највеће постројење за производњу полупроводника у Великој Британији, а и искусан је снабдевач компонентама за аутомобилске и медицинске компаније.

"Нексперија" га је купила у јулу 2021. године, и то након што је са бившим власницима претходно сарађивала и као купац и као други највећи акционар.

"Спасили смо од колапса компанију која је вапила за инвестицијама. Људи који су нам продали посао сагласили су се да је то једино одрживо решење, а договор је јавно поздравила влада Велса", поручују из "Нексперије".

Услови тог уговора нису објављени, али трансакција је, према извештају британског парламента процењена на 63 милиона фунти (око 72 милиона евра).

Забрана преузимања ове фирме у Уједињеном Краљевству илуструје растућу забринутост Запада због кинеске повезаности са критичним технологијама и инфраструктуром.

И Немачка влада је прошле недеље блокирала продају две фабрике полупроводника кинеским власницима.

Спречена је тако продаја технолошке групе "ЕРС Електроник" са седиштем у Баварској, али и фабрике чипова "Елмос" из Дортмунда.

Слично су у августу поступиле и Сједињене Државе када су својим врхунским произвођачима чипова, фирмама "Нвидија" и "АМД" наредиле да зауставе извоз неких чипова високих перформанса у Кину.

image