Економија

Влада Србије: Пољопривредницима до 400 литара евро дизела по повлашћеној цени

Уредбом је пољопривредним произвођачима омогућена куповина евро дизела на бензинским станицама Нафтне индустрије Србијe по максималној цени од 179 динара, а уз употребу картица издатих регистрованим газдинствима, у максималној количини до 400 литара
Влада Србије: Пољопривредницима до 400 литара евро дизела по повлашћеној цени© Amir Hamzagic/ATAImages

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници измењену Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте, како би се смањили високи трошкови са којима се суочавају пољопривредни произвођачи и обезбедило спровођење свих потребних агротехничких операција.

Уредбом је пољопривредним произвођачима омогућена куповина евро дизела на бензинским станицама Нафтне индустрије Србије а.д. Нови Сад по максималној цени од 179 динара, а уз употребу картица издатих регистрованим газдинствима, у максималној количини до 400 литара, саопштили су из Владе Србије.

Максимална редовна цена дизела на пумпама у Србији, коју објављује Министарство унутрашње и спољне трговине, је иначе од прошлог петка 201 динар.

Како се наводи у саопштењу, Влада Србије је, имајући у виду тежак положај пољопривредних произвођача и високе цене репроматеријала на тржишту, на иницијативу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, повећала максималну количину горива коју пољопривредници могу да купе по нижој цени.

Уредба је део договора који је Влада Србије постигла са пољопривредницима након вишедневних протеста и блокаде путева.

После састанка са пољопривредницима у Кисачу у недељу, премијерка Ана Брнабић је изјавила да је постигнут висок степен сагласности и добар компромис са ратарима.

Премијерка је додала да ће ратарима бити омогућено да купују 400 литара горива на пумпама, да ће подићи субвенције на 17.000 динара по хектару за сертификовани семенски материјал и да ће им помоћи да самостално послују на берзи.

image
VV inauguration
banner