Економија

Брнабић: Постигли смо добар компромис са ратарима

На састанку са премијерком Брнабић у Кисачу били су представници Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије, Удружења Пољопривредних произвођача Суботице, Савеза Удружења пољопривредника Баната и Удружења пољопривредника Арадац
Брнабић: Постигли смо добар компромис са ратарима© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

У Кисачу је постигнут висок степен сагласности између премијерке Србије Ане Брнабић и пољопривредника са којима ће састанак бити поновљен у среду.

Представници пољопривредника обећали су да неће наставити са блокадама саобраћаја.

"Постигли смо добар компромис са ратарима, а који неће умањити давање осталим пољопривредницима", рекла је Брнабићева.

Премијерка је додала да ће ратарима бити омогућено да купују 400 литара горива на пумпама, да ће подићи субвенције на 17.000 динара по хектару за сертификовани семенски материјал и да ће им помоћи да самостално послују на берзи.

На састанку са премијерком Брнабић у Кисачу били су представници Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије, Удружења Пољопривредних произвођача Суботице, Савеза Удружења пољопривредника Баната и Удружења пољопривредника Арадац.

Подсетимо, премијерка је 21. новембра договорила са пољопривредницима, који су претходних дана блокирали путеве на територији Војводине, да прекину блокаде и да данас на састанку, пољопривредници предоче одговоре на предлоге Владе Србије. 

Окоснице изнетих предлога су: јефтиније гориво за пољопривреднике на свакој пумпи, док је рпедложено да на пумпама НИС-а, уз пољопривредну картицу, цена горива буде умањена за пољопривреднике на 179 динара по литру и да се тај износ додатно умањује за 50 динара по литру на име повраћаја акцизе, а да пољопривредници на свим другим пумпама могу да остваре поврат акцизе од 50 динара по литру.

Један од захтева је било и уређење тржишта терминске продаје на начин да влада донесе закључак и да образује тим, чији ће задатак бити усаглашавање законодавног оквира у коме ће примарни произвођач моћи самостално да извози и у коме ће се наћи модел за терминску продају житарица.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner