Свет

Горњи дом немачког парламента блокирао важну социјалну реформу: Нико неће хтети да ради

Горњи дом немачког парламента није могао да усвоји значајну реформу социјалне заштите због противљења конзервативне опозиције
Горњи дом немачког парламента блокирао важну социјалну реформу: Нико неће хтети да радиwww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka/dpa

Горњи дом немачког парламента блокирао је данас реформу социјалне заштите, којом би се повећао износ државних давања грађанима и пружала финансијска помоћ незапосленима за стицање нових стручних вештина, чиме би се заменио систем који их тера да прихвате било какву понуду за посао.

Влада је планирала да уведе реформу од 1. јануара, али је конзервативна опозиција блокирала реформу тврдећи да су предвиђена давања толико великодушна да ће људи са ниским примањима имати мање новца од оних који би користили давања, што је оптужба коју влада одбацује.

Циљ реформе је решавање недостатка квалификованих радника у највећој европској економији и требало би да замени систем "Харц IV" који санкционише људе који одбијају понуде за посао, преноси Ројтерс.

Реформа социјалне заштите би увела "бурергелд", односно "новац грађана" уместо система Харц уведеног 2005. године, који је скратио дужину времена током којег су незапослени могли да примају бенефиције. Незапослени су били подвргавани провери имовинског стања и били су приморани да траже посао.

Стари систем, који је још на снази, уведен је у време ниског привредног раста и високе незапослености и подразумевао је да се незапосленима који одбију понуду за посао бенефиције смањују. Стручњаци такође кажу да су накнаде које су даване биле недовољне за покривање основних животних трошкова.

"Бурергелд" реформа, коју је влада планирала да уведе од јануара, укинуће санкције онима који одбију понуде за посао, повећати свеобухватне исплате бенефиција и дати додатни новац примаоцима током стручног образовања.

Доњи дом је гласао за меру прошле седмице. Министар рада Хубертус Хајл сада ће сазвати комитет који би требало да посредује између два дома како би се реформа евентуално усвојила на време за спровођење.

image
VV inauguration
banner