Економија

Бивши амерички министар: Да ограничите цену руске нафте? Ништа смешније нисам чуо

Стив Мнучин оценио је да ова идеја није изводљива и рекао да је она могла имати ефекат само пре руско-украјинског сукоба
Бивши амерички министар: Да ограничите цену руске нафте? Ништа смешније нисам чуо© Tanjug/AP Photo/Salvatore Cavalli

Бивши амерички министар финансија Стив Мнучин рекао је да је план Г7 за ограничавање цене руске нафте "смешан", преноси Си-Ен-Би-Си.

"Та идеја не само да није изводљива, већ мислим да је то најсмешнија идеја коју сам икада чуо", рекао је он.

Санкције Русији и руским званичницима које су почеле да се примењују после почетка специјалне руске војне операције у Украјини, како он сматра, утицај су могле имати "пре него што је рат почео, а не после."

"А кад је у питању ограничење цене, тржиште ће одредити цену. Дакле, ако уведете санкције на више цене, по мом мишљењу на неки начин само погоршавате ситуацију", рекао је Мнучин.

Група коју чини седам земаља, односно САД, Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан и Велика Британија, заједно са Аустралијом, наводно су се договориле да од 5. децембра поставе фиксну границу цена руске нафте.

Колико би то износило, није познато.

План о коме се расправља већ неколико месеци, подразумева заправо забрану пружања одређених услуга купцима руске нафте (као што су поморски путеви, осигурање и финансирање), осим ако се она не прода по тој граничној вредности, или јефтиније.

Идеја је да се тако ограничи способност Кремља да финансира војну операцију у Украјини, а истовремено и да се заштите потрошачи и домаћинства од високих цена енергије.

Али док Европа покушава да се одвикне од руске нафте и гаса и планира да до 2023. године забрани све руске рафинисане производе, Москва у међувремену повећава продају нафте на другој страни, земљама попут Кине и Индије.

Аналитичари кажу, да је потребно добити пристанак и тих земаља да би ограничавање цена нафте имало ефекта.

Мнучин је иначе рекао и да довођење руског председника Владимира Путина и украјинског председника Владимира Зеленског за преговарачки сто "одавно касни" и да би најбољи сценарио у блиској будућности могао бити пауза у борбама.

Он је поручио и да енергетску и националну безбедност посматра као исту ствар, и да је током пандемије коронавируса, када су цене нафте пале требало попунити стратешке резерве САД.

"Постоји потреба за гасоводом, постоји потреба за инфраструктуром, постоји потреба за још бушења. Има доста нафте из шкриљаца и она је веома економична за производњу. Не можемо да се окренемо и питамо ОПЕК плус зашто не производе више нафте, када ми то не радимо сами", рекао је бивши амерички министар финансија.

 

 

image
VV inauguration
banner