Свет

Орбан: Санкције слабе европску, а не руску привреду

Европа ће због предстојеће рецесије годинама бити у економској кризи, поново је упозорио премијер Мађарске
Орбан: Санкције слабе европску, а не руску привредуwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да је циљ западних санкција да ослабе Русију, али се дешава супротно и пада европска привреда.

"Знамо да је Европска унија одлучила да уведе веома оштре санкције Русији, које у ствари само погоршавају ситуацију. Овим санкцијама намеравају да ослабе Русију и наметну мир, али се дешава управо супротно", рекао је Орбан данас на самиту Савета за сарадњу држава које говоре туркијским језицима у Самарканду.

Maђарски премијер је рекао да "не слаби руска, већ европска привреда", да се европске економије брзо крећу ка рецесији и да Европску унију чека неколико година економске кризе.

"Европа нема индивидуалну вољу којом би могла да одређује сопствене приоритете у спољној политици, стога Европска унија подржава спољну политику Сједињених Држава", констатовао је Орбан.

Они који се залажу за мир, сматра премијер Мађарске, много су мање видљиви од оних који агитују за рат.

"Видимо да се међународне институције све више политизују, a све је мање могућности за дијалог заснован на здравом разуму", истакао је Орбан.

Премијер Мађарске је у више наврата критиковао бриселску политику санкција Русији, наводећи, између осталог, да је "Европа патуљак а Русија гигант", те да су санкције "учиниле европски народ сиромашнијим, а да Русија није пала на колена".

"Европа је санкцијама Русији сама себи пуцала у ногу", рекао је својевремено мађарски премијер.

image