Русија

Захарова: Нови пакет антируских санкција нанеће више штете ЕУ

Диктаторско понашање Брисела у пуној величини открива да је државама чланицама ускраћено демократско право на издвојено мишљење и заштиту сопствених интереса, поручила портпаролка МСП Руске Федерације
Захарова: Нови пакет антируских санкција нанеће више штете ЕУwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Нови пакет санкција ЕУ против Русије, као и сви претходни, нанеће више штете самој Европској унији, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући недавни самит ЕУ.

"То иде до апсурда, када се неким бескрупулозним манипулацијама, када за столом нису присутни поједини шефови држава и влада, доносе неке правно упитне и очигледно исполитизоване одлуке, а то су - на почетку претприступни преговори са Украјином и Молдавијом, који не само да не испуњавају елементарне критеријуме ЕУ већ су директно у супротности са њима, као и још један пакет једностраних рестриктивних мера према Русији, који ће, као и сви претходни, нанети већу штету самој Европској унији", истакла је Захарова, пренео је TASS.

Према њеним речима, ово диктаторско понашање Брисела у свој својој величини открива да је државама чланицама ускраћено демократско право на издвојено мишљење и заштиту сопствених интереса.

Поред тога, она је истакла да ће високу цену за конфронтациону политику ЕУ и последице њених опортунистичких одлука у вези са Украјином и Молдавијом морати да плати становништво европских земаља.

Захарова је додала да изгледа сасвим природно да у том контексту "најодговорнији политичари у европским земљама све чешће дају приоритет националним интересима у односу на неке мантре европске солидарности, које су ван додира са стварним потребама".

Она је истакла да под притиском погрешних корака САД, Европска унија "наставља да брзо губи и политичку и економску тежину широм света".

"Ресурси ЕУ, толико потребни за њен домаћи раст, нису усмерени на решавање вишеструких проблема и утврђивање сопственог места у новонасталом мултиполарном светском поретку, већ служењу интересима САД, укључујући и богаћењу војно-индустријског комплекса САД'', нагласила је Захарова.

image