Економија

АПР: Држава основала ЕКСПО предузеће

Фирма је регистрована за делатност "организовање састанака и сајмова" са оснивачким капиталом од милион динара
АПР: Држава основала ЕКСПО предузеће© АПР

Држава Србија основала је ново предузеће ЕКСПО 2027 и уписала га у званичан регистар привредних друштава.

Фирма је регистрована за делатност "организовање састанака и сајмова", оснивачки капитал је милион динара, а оснивач и једини власник је Република Србија.

Директор предузећа ЕКСПО 2027 је Душан Боровчанин, који је радио на изради кандидатуре Београда и Србије за Специјализовани Експо 2027.

Ново предузеће, како пише у одлуци Владе Србије о оснивању овог привредног друштва, бавиће се припремом, организацијом и одржавањем специјализоване изложбе ЕКСПО Београд 2027, затим развојем и промоцијом специјализоване изложбе, имплементацијом мера неопходних за координацију и организацију изложбе.

На "списку задатака" је и привлачење потенцијалних инвестиција у пројекте који ће се реализовати на простору специјализоване изложбе ЕКСПО Београд 2027, као и организација конгреса, изложби и сајмова у земљи и иностранству, у вези са одржавањем специјализоване изложбе ЕКСПО Београд 2027.

У наредне три године по 22,6 милијарди динара издвојиће се за остварење пројекта Београд ЕКСПО 2027, пише у буџету за 2024. То је укупан износ од 67,8 милијарди динара, односно око 578 милиона евра.

Држава ће овај пројекат реализовати по посебном закону – лекс специјалису, који заобилази јавне набавке.

Овај лекс специјалис – Закон о посебним поступцима ради реализације међународне специјализоване изложбе ЕКСПО Београд 2027 – предвиђа да се пројекат Београд ЕXПО 2027 реализује по фазама.

Из буџета за идућу годину за те намене опредељено је по 22,6 милијарди динара у 2024, 2025. и 2026. години и то само преко раздела Министарства финансија (има и додатних трошкова попут милијарду динара субвенција приватним предузећима преко Министарства привреде и др.).

image