Економија

"Гугл" пристао на нагодбу: Платиће одштету милионима корисника због нарушавања приватности

Адвокати обеју страна су саопштили да су постигли прелиминарну нагодбу чији услови нису објављени, али очекује се да ће је представити суду до фебруара
"Гугл" пристао на нагодбу: Платиће одштету милионима корисника због нарушавања приватностиGetty © Jeff J Mitchell

Амерички технолошки гигант "Гугл" је пристао да нагодбом реши колективну тужбу због нарушавања приватности милиона корисника које је "Гугл" пратио и када су претраживали интернет у "приватном режиму".

Тужиоци су тражили да "Гугл" исплати најмање пет милијарди долара одштете, преноси Би-Би-Си.

Адвокати обеју страна су саопштили да су постигли прелиминарну нагодбу чији услови нису објављени, али очекује се да ће је представити суду до фебруара.

У колективној тужби која је поднета 2020. године се тврди да "Гугл" не може да се бави тајним и неовлашћеним прикупљањем података "од практично сваког Американца који има рачунар или телефон".

"Гугл" је пратио шта раде корисници на интернету чак и када су претраживач "гугл хром" поставили на режим "инкогнито", а друге претраживаче на "приватни режим".

Америчка технолошка фирма је рекла да је прикупљање историје претраге, чак и у режиму приватног прегледа, помогло власницима сајтова да "боље процене учинак свог садржаја, производа или маркетинга".

"Гугл" се суочава са многим тужбама које оспоравају његове праксе претраге и дигиталног оглашавања.

Из компаније су раније саопштили да ће исплатити 700 милиона долара за поравнање антимонополске тужбе у вези са "Гугловом" "Плеј" продавницом.

image