Економија

ММФ: Опада удео долара у девизним резервама централних банака

Истовремено, подаци глобалног платежног сервиса СВИФТ указују да је удео јуана у међународним трансакцијама достигао је рекордно висок ниво у новембру
ММФ: Опада удео долара у девизним резервама централних банакаwww.globallookpress.com © Ohde/face to face

Удео америчког долара у резервама централних банки наставио је да опада, и у трећем кварталу 2023. године износио је 59,2 одсто, указују најновији подаци које је објавио Међународни монетарни фонд (ММФ).

Статистички подаци ММФ-а показују да је удео долара смањен са отприлике 70 одсто, колико је износио 2000. године. Долар остаје водећа светска резервна валута, а евро, чији је удео пао на 19,6 одсто, налази се на другом месту.

Удео јапанског јена у светским резервама порастао је са 5,3 на 5,5 одсто у претходна три месеца. Удео кинеског јуана, британске фунте, канадског долара и швајцарског франка није се драстично мењао.

Са друге стране, подаци глобалног платежног сервиса СВИФТ указују да је удео јуана у међународним трансакцијама достигао је рекордно висок ниво у новембру, а кинеска валута је постала четврта најкоришћенија валута у свету.

Међународно кредитирање у јуанима је такође порасло, док Народна банка Кине држи више од 30 билатералних валутних размена са страним централним банкама, укључујући Саудијску Арабију и Аргентину.

Све већи удео јуана у међународним трансакцијама одражава кинески тренд удаљавања од долара, као и напоре Пекинга да промовише употребу своје валуте, наводи се у саопштењу СВИФТ-а.

Тренд коришћења националних валута уместо долара у међународној трговини почео је да добија на замаху прошле године, након што су западне санкције довеле до тога да је Русија одсечена од западног финансијског система, а њене њене девизне резерве су биле замрзнуте.

Европска банка за обнову и развој упозорила је да би растућа руска трговина кинеским јуанима као одговор на западне санкције могла потенцијално нарушити снагу америчког долара. Економисти су такође указивали да су западна трговинска ограничења довела до повећане употребе кинеског јуана на глобалном нивоу на штету долара.

image
VV inauguration
banner