Економија

Иранска централна банка: Техеран и Москва потпуно напустили СВИФТ

Банке Руске Федерације и Ирана могу директно да обављају трансакције, каже заменик шефа Централне банке Ирана за међународне послове Мохсен Карими
Иранска централна банка: Техеран и Москва потпуно напустили СВИФТ© John Moore/Getty Images

Русија и Иран повезали су своје системе за размену финансијских порука, тако да сада њихове банке могу директно да обављају трансакције, изјавио је заменик шефа Централне банке Ирана за међународне послове Мохсен Карими, преносе "РИА Новости".

"Повезали смо системе преноса финансијских порука између двеју земаља. То значи да банкама више није потребна Швајцарска за међусобну комуникацију и пословне банке обе земље могу да успоставе посредника. Извозник може да отвори руској страни рачун у ријалима и да од њега добије новац од руских банака у Ирану", казао је Карими.

Заменик шефа иранске централне банке је такође нагласио да извозници обе земље могу да обављају трансакције у својим националним валутама.

Дан раније, Хосеин Ајвазлу, члан извршног одбора Националног фонда за развој Ирана, рекао је да национални фондови Русије и Ирана планирају да створе заједничке инвестиционе комитете за реализацију различитих пројеката у области нафте и гаса, петрохемије, фармацеутске индустрије и низ других области.

Шеф Централне банке Ирана Мохамед Фарзин рекао је крајем децембра да ће валутни споразум између Ирана и Русије, који ће омогућити трговање у рубљама и ријалима, бити потписан у првом кварталу 2024. године.

Последње недеље 2023. године, Фарзин је боравио у дводневној посети Москви где се састао са шефицом Банке Русије Елвиром Набиулином, са којом се договорио о отварању кредитне линије у износу од 6,5 милијарди рубаља (око 64 милиона евра) за Иран за увоз неопходне робе из Русије.

image