Економија

Русија главни извозник нафте у Кину у 2023.

Испорука нафте у Кину порасла је прошле године за 24,1 одсто, у односу на 2022. годину, наводи се у подацима кинеске царине
Русија главни извозник нафте у Кину у 2023.www.globallookpress.com © Patrick Pleul

Русија је током 2023. испоручила Кини 107 милиона тона нафте у вредности од 60,644 милијарде долара, показују подаци које је у суботу објавила Генерална управа царине Народне Републике Кине, преносе "РИА Новости". 

У поређењу са 2022. годином, током 2023. Москва је извезла у Пекинг за 24,1 одсто више нафте, када је кинеској страни било испоручено 86,24 милиона тона нафте. 

У саопштењу се осим тога наводи да је Русија главни извозник овог енергента у Кину. После ње, на другом месту је Саудијска Арабија са 85,95 милиона тоне нафте, и на трећем месту - Ирак, са 54,79 милиона тона. 

Русија је, иначе, постала главни извозник сирове нафте у Кину у новембру прошле године. Пекинг је тада увозио око 2,2 милиона барела дневно. 

Економисти предвиђају да ће потребе за млазним горивом и потражња из петрохемијског сектора за врхунским производима који се користе у производњи робе као што су соларни панели и електрична возила подстаћи потражњу за нафтом у Кини и увоз сирове ове године.

Очекује се да ће Кина чинити више од четвртине раста глобалне потражње за нафтом, која би требало да порасте за скоро два милиона барела дневно у 2024. углавном захваљујући азијским тржиштима, наводи се у извештају "Вуд Мекензија".

image
VV inauguration
banner