Русија

Економски институт Руске академије наука: Запад је озбиљно потценио економски утицај Русије

Санкције и ограничења Русији су имала супротан ефекат: ефекат бумеранга. Растуће цене сирове нафте помогле су Русији да финансијски надокнади пад обима продаје
Економски институт Руске академије наука: Запад је озбиљно потценио економски утицај Русијеwww.globallookpress.com © Patrick Pleul

Западне санкције нису успеле да потопе руску економију, потврдило је и најновије истраживање Економског института Руске академије наука.

Како примећују руски експерти, наметање ограничења на извоз из Русије неизбежно ће се вратити онима који су их увели и већ је довело до раста глобалних цена.

Санкције наметнуте нафти из Русије, које су крајем прошле године увеле Г7 и ЕУ, замишљене су као средство за смањење прихода Москве од извоза енергената, без изазивања скока глобалних цена енергије.

Међутим, ограничења су имала супротан ефекат: ефекат бумеранга. Растуће цене сирове нафте помогле су Русији да финансијски надокнади пад обима продаје, наводи се у истраживању.

Према "Блумбергу", месечни приходи од извоза сирове нафте Русије су већи него пре почетка Специјалне војне операције у Украјини. Како је приметио ванредни професор московског Финансијског универзитета Алексеј Костин, ограничења су довела до преобликовања финансијске архитектуре трговине нафтом и до промена у "окружењу цена" на глобалним тржиштима.

Русија је успешно преусмерила већину свог извоза енергената у Азију, посебно у Индију, Кину и Иран, где се руска нафта продаје знатно изнад западних ограничења цене од 60 долара по барелу, саопштио је експерт.

Покушаји ограничења цена кључног светског извозника доводе до дестабилизације тржишта, рекао је ванредни професор Руског економског универзитета "Плеханов" Максим Максимов. Он је додао да су западне земље "озбиљно потцениле Русију као глобалног економског играча".

Не постоје решења која би могла драматично да смање приходе Русије од извоза, закључио је Максимов.

Мало је вероватно да ће нова ограничења имати значајан утицај на руску економију, изјавио је члан пословног синдиката "Пословна Русија" Алексеј Хижњак, коментаришући најновију забрану продаје руских дијаманата коју је најавио Европски савет.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао прошле недеље да је ембарго на дијаманте било могуће предвидети, истичући да "постоје начини да се ове санкције заобиђу и да ће они бити реализовани".

image
VV inauguration
banner