Економија

Инфлација појела јаја: У ЕУ цена скочила за 85 одсто

Цене јаја су током године највише порасле у Чешкој, Мађарској и Словачкој
Инфлација појела јаја: У ЕУ цена скочила за 85 одстоwww.globallookpress.com © Sergey Petrov/news.ru via globallookpress.com

Кокошије јаје постало је звезда на списку рекордно поскупелих намирница, а скок у цени резултат је инфлације која је током године изузетно тешко погодила домаћинства широм Европске уније.

Агенција за статистику ЕУ "Евростат" објавила је у петак да је просечна цена јајета, те важне намирнице за сиромашне породице и за гурманске куваре, порасла за 30 одсто током 2022. године, поставши симбол увећаних трошкова живота 27 европских нација, али и шире.

Иако најновији подаци показују да је годишња инфлација у 20-чланој еврозони почела да опада на 8,5 одсто у фебруару, сектор хране, алкохола и дувана ипак је наставио да расте и износи 15 одсто.

Јаја надмашују скоро све у потрошачкој корпи. За само две године, када је износила 1 одсто, за годину дана инфлација је појела јаја попевши се на седам одсто, да би у фебруару 2023. достигла 30 одсто.

Цене јаја су током године највише порасле у Чешкој, за невероватних 85 одсто, у Мађарској за 80 одсто и у Словачкој за 79 одсто. Немачка и Луксембург су, са друге стране, забележиле релативно мањи пораст од 18 одсто.

У Сједињеним Државама цене јаја су порасле током прошле године услед епидемије птичијег грипа и највеће инфлације у последњих неколико деценија.

Просечна малопродајна цена за десет јаја износила је у децембру 4,25 долара, у односу на 1,79 долара годину дана раније.

image