Економија

Русија престигла Саудијску Арабију: Постала највећи извозник нафте у Кину

Највећи светски увозник нафте купио је рекордних 107 милиона тона сирове нафте из Русије 2023. године, скоро четвртину више него годину дана раније
Русија престигла Саудијску Арабију: Постала највећи извозник нафте у Кинуwww.globallookpress.com © PJSC Lukoil

Русија је прошле године престигла Саудијску Арабију и постала највећи извозник нафте у Кину, истичући неефикасност напора Запада да се Кремљу ускрате средства за специјалну операцију у Украјини.

Највећи светски увозник нафте купио је рекордних 107 милиона тона сирове нафте из Русије 2023. године, скоро четвртину више него годину дана раније, показују подаци царине објављени у понедељак. Из Саудијске Арабије је у истом периоду стигло нешто мање од 86 милиона тона нафте. То је први пут да је Русија постала први кинески снабдевач од 2018. године, са око 2,15 милиона барела дневно.

Више званичне продајне цене довеле су до тога да прерађивачи узимају мање саудијских терминских терета, док недавни неспоразуми са иранским извозницима додатно подстичу потражњу за руском нафтом.

Кинески увоз нафте из Русије прошле године је вредео 60,6 милијарди долара, што је једнако просечној цени од око 77 долара по барелу, према прорачунима "Блумберга" на основу царинских података.

Ирак и Малезија су прошле године били трећи и четврти највећи добављачи сирове нафте у Кину, показују подаци. Русија је такође прошле године била највећи добављач мазута за Кину, испоручивши 9,6 милиона тона. Малезија је следећи највећи извозник са 6,93 милиона тона.

image