Економија

Сазрело време за трговину пшеницом без долара: БРИКС све ближи реализацији своје берзе житарица

Пет земаља БРИКС-а је у 2023. години произвело укупно 1,17 милијарди тона жита, што чини 42% светске производње и потрошило 1,1 милијарду тона, односно око 40% светске потрошње
Сазрело време за трговину пшеницом без долара: БРИКС све ближи реализацији своје берзе житарицаwww.globallookpress.com © Wang Jianwei

Проширени БРИКС, клуб великих економија у развоју, могао би да постане платформа за самодовољно тржиште житарица без долара, сматрају економисти. БРИKС – акроним за Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку којој се прикључују нето увозници житарица Египат, Етиопија, Иран, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) , чиме ће скоро изједначити производњу и потрошњу кључног усева унутар групе.

Под овим околностима, како пише "Спутњик интернешенел", удружење може да створи сопствену трговачку платформу и да тргује житом унутар групе без коришћења америчког долара, наводи се у писму Руског савеза извозника жита Министарству пољопривреде, објавио је руски пословни лист "Ведомости".

Према њиховим проценама, пет земаља БРИКС-а је у 2023. години произвело укупно 1,17 милијарди тона (42% светске производње) и потрошило 1,1 милијарду тона (40% светске потрошње). Након проширења, производња житарица групе ће порасти на 1,23 милијарде тона годишње (44% светске), а потрошња ће се приближити производњи, односно 1,22 милијарде тона (такође 44%).

"Статистички, тачно је да 25 одсто трговине пшеницом чини руска пшеница. Исто тако, више од 25 одсто трговине кукурузом чини бразилски кукуруз. Штавише, ако говоримо о соји, онда око 58 одсто светске трговине чини бразилска соја", каже за Спутњик Владимир Петриченко, генерални директор аналитичке компаније ПроЗерно. 

С друге стране, Кина је, наводи, највећи купац кукуруза и пшенице, док Египат купује 12 милиона тона годишње.

"Сада је додата Саудијска Арабија, главни купац јечма. Али ипак, кључне робе су пшеница, кукуруз и соја. А за све њих, посебно с обзиром на оне који су се придружили у јануару, ово је огромно тржиште", указује Владимир Петриченко.

Берза житарица БРИКС-а

У писму министарству, председник синдиката Русграин Едуард Зернин, тврди да овакав ток догађаја ствара предуслове за формирање "берзе житарица" БРИКС-а.

Он сматра да би Русија могла да игра "улогу добављача у крајњој инстанци", којој би се "касније могли придружити и други нето извозници".

"Имамо озбиљне предуслове за креирање сопствене трговачке платформе са обрачунима у било којој од валута земаља БРИКС-а, а у будућности – у посебној клириншкој валути у Русији или некој од земаља са јаким финансијским системом и слободно конвертибилном валутом, осим долара", каже Зернин.

Петриченко сматра да владина иницијатива за стварање групне берзе житарица ипак не би била довољна и да је потребно и комерцијално учешће оператера на тржишту житарица и уљарица.

"Стварање берзе на много начина није у потпуности ствар владе. То јест, креирају је комерцијални оператери. Дакле, мора постојати заједнички рад између државних и недржавних оператера. Ако погледамо кинеску берзу Далиан, њен утицај на цене на тржиштима је незнатан, иако је промет тамо веома велики", објаснио је експерт, изражавајући оптимизам у погледу перспектива овог подухвата.

Након што би напустила амерички долар, група би морала да изабере одговарајућу клириншку валуту.

"Још једна кључна тачка је клириншки део. То јест, какав ће бити клириншки центар, где ће бити, и што је најважније, у којој валути ће се вршити обрачуни", рекао је Петриченко.

Хоће ли Запад бацити клипове под точкове БРИКС-а?

По Петриченку, постојаће веома снажан отпор овом процесу од стране земаља које је Русија означила као "непријатељске" након санкција због специјалне војне операције Москве у Украјини.

Велике западне земље и њихови сателити покушали су да паралишу руску трговину енергентима и житом у покушају да натерају економију земље да пати. Међутим, овај трик није успео. 

"Русија је већ значајно потиснула САД и ЕУ на тржишту пшенице. Бразил је у великој мери потиснуо САД на тржишту кукуруза. Бар сада Бразил извози више кукуруза од Сједињених Држава. А на тржишту соје, Бразил је дуго био број један. Због тога ће постојати веома јак отпор и саботажа од стране непријатељских одлазећих извозника", приметио је експерт.

Он очекује да процес "прерасподеле тржишта" неће бити лак. Ипак, према Петриченку, вероватно ће се њихов глобални удео у будућности значајно смањити у САД и ЕУ.

"Тренутно се чини да је то тешко замислити, с обзиром на то да су кључни оператери на овим тржиштима транснационалне компаније које имају седиште у САД и ЕУ. То јест, како год да се каже, на овом тржишту постоје главни играчи –транснационалне компаније. Оне представљају 'непријатељски контингент' за БРИКС и посебно Русију", закључио је експерт.

image
VV inauguration
banner