Економија

Потписан меморандум: Две милијарде евра за српско-кинески пројекат

Пројекат који ће реализовати кинеска компаннија "Шангај Фенглинг" не носи никакве финансијске обавезе за државу, и подразумева изградњу постројења у околини Бора
Потписан меморандум: Две милијарде евра за српско-кинески пројекат© TANJUG/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић потписала је данас у име Србије Меморандум о разумевању са компанијама "Шангај Фенглинг" и "Зиђин Копер Бор" о улагањима у обновљиве изворе енергије (ОИЕ), који је назвала највећим појединачним пројектом у овој области у Србији.

Ђедовић Хандановић је након потписивања тог документа казала да је Србија у претходних годину дана направила значајне искораке у зеленој енергетској транзицији, пре свега унапређујући законодавни оквир и успешно спроводећи прве аукције у области ОИЕ.

Она је објаснила да овај пројекат који не носи никакве финансијске обавезе за државу, подразумева изградњу постројења у околини Бора укупног капацитета два гигавата, од којих су снаге 1.500 мегавата ветроелектрана и 500 мегавата соларне електране, као и изградњу фабрике за производњу зеленог водоника, капацитета око 30.000 тона годишње.

"Укупно улагање је око две милијарде евра, а инвеститор је компанија "Шангај Фенглинг" и произведена енергија користиће се за потребе производње "Зиђина", који је један од највећих извозника у Србији и који стално повећава своју производњу, посебно након завршетка реконструкције топионице у Бору прошле године", нагласила је Ђедовић Хандановић.

Она је додала да ће поред директних улагања у заштиту животне средине у рударској производњи, овај пројекат омогућити да значајан део електричне енергије за потребе "Зиђина" буде произведен на одржив начин, односно не користећи фосилна горива и без негативних ефеката на животну средину.

"Та енергија биће произведена овде у Србији, у Борском округу, користећи наше потенцијале соларне и ветроенергије", навела је.

Према речима Ђедовић Хандановић, почетак изградње постројења планиран је у првом кварталу наредне године, а прва фаза од 700 МW требало би да буде завршена до средине 2026.

"До краја 2028. требало би да буде завршен целокупан пројекат, односно свих 2.000 МW, и достизање производних капацитета зеленог водоника од 30.000 тона годишње", најавила је министарка.

Према њеним речима, ова инвестиција ће омогућити отварање од 300 до 500 нових радних места углавном везаних за сектор ОИЕ и они ће имати висок ниво зарада.

"Са овим пројектом, Србија постаје један од европских центара у области производње и опреме за пројекте ОИЕ као и зеленог водоника и опреме за пројекте из области ОИЕ, а такође ће допринети и остварењу наших циљева у области енергетске безбедности и независности и достизању амбиција да достигнемо карбонску неутралност до 2050. године", рекла је министарка.

Она је навела и да је овај пројекат веома значајан за енергетску транзицију, јер, је како је нагласила капацитет од 2.000 МW у односу на наш енергетски систем који има око 8,5 МW инсталираних капацитета огроман.

"Производња зеленог водоника је будућност и тренутно ми у Србији унапређујемо регулаторни оквир како би могли да користимо напредне технологије. Мораћемо да унапредимо и инфраструктуру, пре свега наших гасовода да би могли да користимо тај енергент више", рекла је она.

Потписивању данашњег Меморандума присуствовао је и амбасадор Кине у Србији Ли Минг, који је казао да ће та земља подржати све пројекте из ове области која остварује велики помак у индустријском развоју.

"Драго нам је да успехе које смо остварили у Кини можемо да поделимо са другим земљама", рекао је Минг и навео да Србија и Кина имају добру привредну сарадњу.

image