Економија

Почела исплата увећаних пензија: Овако су расла примања пензионера (ГРАФИКА)

Од 2019. године, ово је седма повишица пензија, а просечно примање најстаријих суграђана је од тада повећано са 26.340 динара на 45.700 динара
Почела исплата увећаних пензија:  Овако су расла примања пензионера (ГРАФИКА)© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Пензионерима у Србији од данас на рачун лежу пензије увећане за 14,8 одсто, а први ће их добити најстарији суграђани из категорије самосталних делатности. Након последњег усклађивања, пензионери који имају пензије у висини просечне ће добијати око 5.800 динара више, односно око 45.700 динара. 

Од 2019. године, ово је седма повишица пензија, а просечно примање најстаријих суграђана је од тада повећано са 26.340 динара на 45.700 динара.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је то показатељ бриге за грађане и константног рада на побољшању њиховог животног стандарда.

"Пензије у Србији су од 1. јануара ове године повећане за 14,8 одсто, чиме долазимо до просечне пензије од 390 евра. Сетите се само да је 2012. године просечна пензија у Србији износила тек 204 евра. Сада је скоро дупло већа", истакао је министар.

Он је подсетио и да су пензије претходни пут повећане од 1. октобра прошле године, и то за 5,5 одсто, те да је три месеца касније стигло ново повећање пензија. Кумулативно, нагласио је Мали, пензије су од 1. октобра прошле године повећане за 21,1 одсто.

Министар сматра да је важно што је у 2023. години забележен реалан раст пензија од 8,7 одсто и каже да то значи да и поред инфлације, која се од априла налази на силазној путањи, пензије значајно расту, а самим тим и животни стандард најстаријих. 

То ће највише осетити они са највећим примањима. Према последњем доступном статистичком извештају Фонда Пензијско-инвалидског осигурања (ПИО), највиша пензија у Србији износи 200.475 динара, а овај износ прима само 65 пензионера у нашој земљи. Са јануарским повећањем од 14,8 одсто, највећа пензија у Србији ће бити око 229.745 динара. С друге стране, они који примају најнижу пензију, од око 21.760 динара, колико је била у новембру, могу да рачунају на повишицу од око 3.200 динара.

Председник Синдиката пензионера Србије "Независност" Милош Грабунџија је рекао за РТ Балкан да ће повишица, као и помоћ од 20.000 динара, коју су добили у децембру, највише значити пољопривредним и грађанима који примају породичну пензију, јер су некима од њих примања далеко испод најниже пензије.

"Око 78.000 људи има испод 10.000 динара. Наш циљ је био да се помоћ не дели свима, већ да се утврди одређени износ изнад којих они са високим примањима неће добијати помоћ. Сматрамо да је непотребно да они који добијају пензије у рангу просечне плате од око 80.000 динара, да добијају исту помоћ државе, као и они који једва преживљавају. Они иду на њиве да раде, раде као портири, ко успе да нађе посао да би могли да преживе", рекао је Грабунџија за РТ Балкан.

Према подацима ПИО фонда, у Србији има 1.651.315 пензионера од којих највећи део (65,8 одсто) чине корисници старосне пензије, док 19,9 одсто прима породичну, а 14,3 одсто инвалидску.

Министар финансија је подсетио да су од 1. јануара повећане и плате у јавном сектору за десет одсто, као и минимална зарада за 17,8 одсто.

"Суштина наше политике су људи, брига о њима и побољшање квалитета живота грађана Србије. Зато из године у годину, континуирано радимо на побољшању животног стандарда наших грађана и то је политика од које нећемо и не смемо одустати", поручио је Мали.

Он је рекао да ће исплата фебруарских пензија бити реализована по до сада утврђеној динамици исплате по категоријама. Тако ће, рекао је, следећа исплата увећаних пензија бити у уторак, 6. фебруара за војне и пољопривредне пензионере.

Највећи број пензионера припада категорији "запослени" и они ће пензије на текуће рачуне добити 10. фебруара, док ће пензионерима из категорије "запослени" који пензије подижу на шалтерима пошта или им се шаљу на кућну адресу, пензије бити исплаћене 8. фебруара.

image