Економија

Пословни лидери тврде да је недостатак квалификоване радне снаге крив за деиндустријализацију Европе

ОЕЦД, група углавном богатих земаља, смањила је своју пројектовану стопу раста за еврозону ове године са 0,9 на само 0,6 одсто, наводећи "непрекидне негативне ефекте шока цена енергије" као кључни разлог за очекивани спор раст Европе
Пословни лидери тврде да је недостатак квалификоване радне снаге крив за деиндустријализацију Европеwww.globallookpress.com © Carlos Castro

Пословни лидери и званичници у финансијском сектору тврде да је недостатак квалификованих радника један од кључних фактора који ометају реиндустријализацију европске привреде.

Коментари долазе усред пада индустријске производње, као и рекордно ниског нивоа незапослености широм ЕУ. Индустријска производња је мања за 5,8 одсто у односу на прошлу годину, док је незапосленост најнижа у историји и износи 5,9 одсто, пише "Еурактив".

Они су такође у складу са резултатима истраживања које је прошле године објавила Европска инвестициона банка (ЕИБ), а која је открила да 85 одсто европских фирми сматра да недостатак довољно квалификованог особља представља препреку за улагање.

На другом месту препрека које се најчешће наводе налазе се и високе цена енергената, које је поменуло 82 одсто испитаника.

Говорећи на догађају који су у понедељак одржале белгијске регионалне и савезне инвестиционе фирме, високи пословни и финансијски званичници су више пута наглашавали важност решавања недостатка квалификованих радника у ЕУ.

"Када говоримо о теми реиндустријализације, треба да схватимо да у нашим земљама постоји много знања, али оно нестаје са индустријом", рекао је Мишел Каселман, генерални директор ПМВ-а, инвестиционог огранка фламанске владе.

Он је даље нагласио да сада постоји "велика потреба" да се заштити и негује "историја и знање који су још увек овде" пре него што буде прекасно.

Том Пемелире, извршни директор норвешког произвођача дрвета "Кебони", додао је да је недостатак квалификоване радне снаге само симптом ширих економских изазова са којима се суочава европска индустрија, односно затегнутог тржишта рада.

"Заиста верујем да, ако желимо да се суочимо са демографијом и задржимо индустријску активност, морамо да будемо веома инклузивни у свом приступу тржишту рада и да се постарамо да имамо праве политике за реализацију свих потенцијала тамо", рекао је он.

Пемелире је додао и да морају "навести све да људе раде, зато што је понекад лакше пронаћи специјализовану особу за истраживање и развој него руковаоца машинама".

Белгија, која је у јануару преузела шестомесечно ротирајуће председавање Саветом ЕУ, пати више од већине земаља чланица од двоструких изазова деиндустријализације и историјски затегнутог тржишта рада.

Белгијска индустријска производња опала је двоструко више од просечне стопе ЕУ током прошле године (11,6 одсто према 5,8), док је њена стопа незапослености на скоро рекордно ниских 5,7 одсто - испод просека ЕУ од 5,9 одсто.

Током последњих четврт века, улога производње у привреди такође се брже смањила у Белгији него у остатку Европе. Производња са додатом вредношћу као укупни удео БДП-а у Белгији је пала са 18,2 одсто у 1998. на 12,6 одсто у 2022. години, док је у целој ЕУ пала са 17,8 одсто на 15 одсто.

Горе поменути догађај се такође догодио истог дана када су објављене две студије, које су сликовито показале озбиљност економске невоље у Европи.

ОЕЦД, група углавном богатих земаља, смањила је своју пројектовану стопу раста за еврозону ове године са 0,9 на само 0,6 одсто, наводећи "непрекидне негативне ефекте шока цена енергије" као кључни разлог за очекивани спор раст Европе.

Конкретно, у извештају се позвају земље да "реформишу политике за побољшање исхода образовања и унапређење развоја вештина" како би подстакле раст.

image