Економија

Упозорење из индустрије челика: Без јефтиног руског гаса Немачкој прети деиндустријализација

Oд прошле године, број немачких индустријских компанија које су спремне да инвестирају у иностранству уместо да проширују производњу у земљи се удвостручио са 16 одсто на 32 одсто
Упозорење из индустрије челика: Без јефтиног руског гаса Немачкој прети деиндустријализацијаGetty © Christopher Furlong

Немачка се суочава са претњом растуће деиндустријализације, упозорио је извршни директор компаније "Салцгитер" Гунар Греблер. Према његовим речима, ако произвођачи материјала, неопходних немачкој индустрији, као што су челик или хемикалије, напусте Немачку због високих цена енергената, онда држава "ризикује да изгуби цео производни ланац", пише "Фајненшел тајмс".

"Да сам следио пример (немачких извршних директора који су изјавили да намеравају да инвестирају у иностранству), ми бисмо ову земљу деиндустријализовали", рекао је Греблер.

"Фајненшел тајмс" наводи да се од прошле године број немачких индустријских компанија које су спремне да инвестирају у иностранству уместо да проширују производњу у земљи удвостручио са 16 одсто на 32 одсто, што произилази из најновијег истраживања Немачке трговинске и индустријске коморе. Они истичу да је на резултат анкете утицала забринутост за будућност без јефтиног руског гаса.

Прелазак на зелену енергију не тече по плану

Ове примедбе долазе у тешком тренутку за немачку индустрију, јер је неколико великих пројеката везаних за климу, као што су дуго очекивана улагања у железничку инфраструктуру, доведено у сумњу након што је влада замрзнула плаћања из фонда за климу и трансформацију.

Замрзавање је уследило након одлуке највишег немачког суда да је 60 милијарди евра додељено фонду, дизајнираном да помогне индустрији декарбонизације, незаконито.

Гроеблер је потврдио да је обезбеђена милијарда евра субвенција које су обећале локалне власти за помоћ "Салцгитеру" да изгради постројења која могу да раде и на гас и на чистији водоник, упркос проблемима око климатског фонда. Компанија планира да први од ових погона покрене до 2026. године.

Немачка индустрија челика даје гаји велику наду у будућу потражњу у Европи за такозваним зеленим челиком, јер улаже милијарде евра у транзицију која ће на крају довести до замене гасних пећи технологијама које се ослањају на чист водоник и електричну енергију.

image